Torstai, 27 Huhtikuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

YLE Suomi

Julkaise syötteitä
Yle Uutiset | Pääuutiset
Syötteen kokonainen osoite. 44 min 49 s sitten

Kerro kokemuksesi vuokralla asumisesta: Paljastuiko asunto sikolätiksi tai tuliko omistaja omilla avaimilla sisään?

19 Tammikuu, 2038 - 06:14

Onko sinulla ollut ongelmia vuokranantajasi kanssa? Saitko omituisia ehdotuksia tai vaatimuksia sopimusta allekirjoittaessasi?

Yllättikö vuokranantajasi astelemalla sisään omilla avaimilla?

Saitko takuuvuokrasi takaisin sovitusti? Oliko teillä näkemyseroja siitä, menevätkö esimerkiksi reiät seinässä tai maalipinnan haalistuminen asunnon luonnollisen kulumisen piikkiin?

Kerro meille tarinasi. Koostamme kokemuksien pohjalta juttua, jossa etsimme asiantuntijoiden kanssa ratkaisut vuokralaisten yleisimpiin ongelmiin. 

Emme julkaise kommentteja tai kokemuksia, joissa mainitaan ihmisten nimiä.

Pelaatko kimppalottoa? Kirjallinen sopimus kannattaa tehdä aina – näin paljon verottaja kahmaisisi

53 min 36 s sitten

Kuvittele tilanne. Laitatte työporukalla yhteisen lottokupongin vetämään, aivan kuten olette tehneet vuosikaudet. Yhtenä kauniina päivänä kohdalle sattuukin päävoitto, joka on miljoonia. Lottoporukallanne ei ole kuitenkaan sopimusta, jolla pelikimppa todistetaan verottajalle. Tällöin lahjaverot kahmaisevat potista aimo siivun.

Jotta edellä mainitulta kauhukuvalta vältytään, on syytä tehdä peliporukan välinen sopimus – kirjallisena. Siinä porukan jäsenet suostuvat, että mahdollinen voitto maksetaan vetäjälle, joka vastaavasti huolehtii voitto-osuuksien jakamisesta muille.

Myös Veikkaus edellyttää porukkasopimusta, sillä se antaa verotustodistuksen porukan jäsenille vain sitä vastaan. Kopio pelitositteesta ei riitä todisteeksi osuudesta porukkapeliin, Veikkauksesta kerrotaan.

Kuvakaappaus Veikkauksen luonnostelemasta porukkasopimuksesta. Myös muunlainen kirjallinen asiakirja kelpaa.Veikkaus

Sopimuksesta tulee ilmetä muun muassa porukan vetäjä, sopimuksen päivämäärä ja porukkaan osallistuvien pelaajien nimet sekä syntymäajat. Sopimuskumppanit sitoutuvat jakamaan mahdollisen voiton keskenään kunkin sijoittaman rahapanoksen mukaan.

Sopimus on mahdollista tehdä vapaamuotoisesti, mutta olemassa on myös Veikkauksen erityisiä porukkasopimuskaavakkeita.

Sopimus oltava ennen arvontaa

Verohallinnosta kerrotaan, että porukkasopimus tai sopimus voitonjaosta täytyy olla tehtynä jo ennen arvontaa. Mikäli sopimus tehdään vasta arvonnan jälkeen, mutta päivätään totuudenvastaisesti päivämäärällä ennen arvontaa, kyseessä voi olla asiakirjaväärennös.

Verohallinnon asiantuntijan mukaan kyse on aina tapauskohtaisesta arvioinnista. Verohallinnon pitää myös aina perustella ne syyt, miksi sopimuksen olemassaoloon ennen arvontaa ei uskota.

Verohallinnon antamien tietojen mukaan 10 000 000 euron voitosta lahjaverot jakautuisivat veroluokkien mukaan seuraavasti. Lapsi kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, joten lahjaveron määrä olisi jälkikasvulle 1 672 100 euroa.

Kaveri ja kaukainen sukulainen kuuluvat puolestaan toiseen veroluokkaan, joten heidän pitäisi maksaa 10 000 000 euron lahjoituksesta lahjaveroa 3 271 450 euroa.

Viime perjantaina arvottiin Suomen kaikkien aikojen Eurojackpot-voitto. Arvonnassa kolmen hengen porukka voitti 87 miljoonaa euroa, eli jokainen sai noin 29 miljoonaa. Heillä oli tehtynä porukkasopimus, kertoo Veikkaus.

Tapparan ja Kalpan väreihin pukeutunut Piia Pasanen: "Toivon synnyinkaupunkini voittavan"

1 tunti 15 min sitten

– Kyllä tuli tänä aamuna hetki mietittyä, mitä laitan päälle, Ylen uutisankkuri Piia Pasanen nauraa.

Pasasen asuvalinnat nousivat julkiseen keskusteluun, kun huippu-urheilukoulutuksen koulutuspäällikkö Tuuli Merikoski kirjoitti eilen Twitterissä huomanneensa Pasasen pukeutumisen mukailleen tiistain ja keskiviikon uutislähetyksissä jääkiekon SM-liigan finalistijoukkueiden värejä:

Pasanen jakoi Merikosken twiitin omalla Twitter-tilillään ja kirjoitti sen oheen: "Ihanaa, kun on tarkkanäköisiä katsojia :)." Hän myös pohti: "Mutta mitähän mä laitan päälle tostaina?"

Iltalehti bongasi Twitter-viestit ja kirjoitti artikkelin Pasasen asuvalinnoista.

Moni ehdotti sosiaalisessa mediassa Pasaselle torstain asuksi mustavalkoista raitapaitaa, joka mukailisi erotuomarin asua.

– Ihan seepraraitaan en lähtenyt, mutta on tässä tämän päivän asussani tällainen pieni vitsi siihen suuntaan. Mustavalkoisella paidalla viestin, että olen neutraalilla maaperällä, Pasanen sanoo.

Todellisuudessa Pasanen ei kuitenkaan suhtaudu tämän illan jääkiekkofinaaliin neutraalisti.

– Tampere on mulle rakas kaupunki, koska olen opiskellut siellä, mutta totta kai syntyperäisenä kuopiolaisena toivon, että Kalpa voittaa!

– Viimeksi, kun Kalpa pelasi jääkiekon SM-liigan finaalissa vuonna 1991, olin vaihto-oppilaana Jenkeissä. Silloin en päässyt nauttimaan finaalitunnelmasta.

Tämän illan uutislähetyksissä Piia Pasasen mustavalkoinen paita mukailee jääkiekkotuomarin asua.Yle "Elän asuillani mukana uutisten tunnelmassa"

Pasanen on työskennellyt aikaisemmin urheilutoimittajana. Uutisankkurinakin urheiluinnostus on päässyt näkymään, usein juuri pukeutumisen kautta.

– Jos Suomi on pelannut lätkän MM-finaalissa, olen laittanut uutislähetykseen sinivalkoiset vaatteet, Pasanen kertoo.

Hänen asunsa mukailevat uutistapahtumia laajemminkin kuin vain urheilun osalta.

– Juhlapyhinä voi olla juhlavampaa asua ja vappuna värikkäämpää. Ranskan tai Yhdysvaltojen vaalien aikana mulla on usein ollut sinivalkopunaisisia vaatteita. Se on sellaista uutisten tunnelmassa mukana elämistä, Pasanen kertoo.

Jos on tapahtunut terrori-isku, Pasaselle ei tulisi mieleenkään laittaa päälleen mitään värikästä.

– Silloin pukeudun ihan automaattisesti tummiin vaatteisiin.

Pasanen saa silloin tällöin palautetta vaatteistaan. Harvoin kuitenkaan yhtä laajassa mittakaavassa kuin eilen.

– Tämä on ollut mun mielestä pelkästään hauskaa ja suloista. On ollut hauska huomata, että ihmiset ovat hereillä ja huomaavat tällaisia piiloviestejä. Tämä ei ole aiheuttanut kenellekään pahaa mieltä.

– Yleensähän me kerrotaan uutisissa enimmäkseen ikäviä ja nihkeitä asioita. On kiva, jos jollekulle jää lähetyksestä joku positiivinen tai iloinenkin asia mieleen.

Radikalisoituminen ei ole maahanmuuttajien yksinoikeus – suomalainenkin hyppii tarvittaessa seinille

1 tunti 27 min sitten

– Kyllä suomalainenkin alkaa hyppiä seinille, jos joutuu olemaan neljän seinän sisällä riittävän pitkään. Radikalisoituminen ei ole verrannollinen kansallisuuteen tai uskontoon, sanoo raahelainen opettaja ja insinööri Lasse Mikkola.

Muun muassa maahan muuttaneita aikuisopiskelijoita vuosia opettanut Mikkola sanoo, että maahanmuuttajien, pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden kotouttamista pitää tehostaa. Näin ehkäistään Mikkolan mielestä helpolla tavalla maahan muuttaneiden keskuudessa mahdollisesti kytevää radikalisoitumista.

– Maahanmuuttajien asiat pitäisi käsitellä nykyistä paljon nopeammin. Siitä hyötyisi sekä muuttaja että Suomen yhteiskunta. Erityisen tärkeää maahan muuttaneiden keskuudessa on kielen oppiminen. Kielen he oppivat töissä tai koulutuksessa huomattavasti paremmin, kuin biljardipöydän äärellä keskenään.

– Jos ihmisellä on katto pään päällä ja ruokaa, silloin kaikki on hyvin.

Ei pakolaisongelmaa hoideta niin, että maahan tullaan, asetutaan johonkin ja sen jälkeen heidät unohdetaan sinne jonnekin. Lasse Mikkola

Perussuomalaisten listoilta varavaltuutetuksi Raahen kaupunginvaltuustoon yltänyt Mikkola muistuttaa, että suomalaisetkin ovat lähteneet takavuosina ulkomaille sankoin joukoin ilman kohdemaan kielitaitoa.

– Mutta olemme sopeutuneet vieraaseen yhteiskuntaan koulutuksen ja työn kautta, Mikkola toteaa.

– Ei pakolaisongelmaa hoideta niin, että maahan tullaan, asetutaan johonkin ja sen jälkeen heidät unohdetaan sinne jonnekin, Mikkola puuskahtaa.

Lasse Mikkola on käynyt Syyrian Aleppossa useasti. Rauhanturvaajana Syyriassa työskennellyt raahelainen sanoo vierailleensa maisemassa, jota on viime kuukausina moukaroitu pommein maan tasalle.

Turvaa sotaa käyvistä maista hakevat Mikkola ottaa avosylin turvaan Suomeen.

– On päivänselvä asia, että jos on sotatila missä päin maailmaa tahansa, sodasta kärsiviä ihmisiä pitää auttaa. Auttaa pitää varsinkin puolustuskyvyttömiä naisia, lapsia ja vanhuksia. Auttaminen kuuluu inhimillisyyteen, Mikkola sanoo.

Lasse Mikkola osallistui Yle Oulun A-teemaklubin keskusteluun terrorismista tänään Valkean kesäkadulla.

Sammon Stadigh arvottomiksi muuttuvista osakkeista: Omistuksia selvitetty enemmän kuin kohtuudella voidaan olettaa

1 tunti 34 min sitten

Finanssijätti Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh puolustaa päätöstä siirtää ne osakkeet, joita ei ole merkitty arvo-osuusjärjestelmään, yhtiön haltuun. Näiden osakkeiden arvo on lähes 300 miljoonaa euroa, ja käytännössä ne muuttuvat arvottomiksi myöhemmin.

Stadigh sanoi Ylen haastattelussa pitävänsä yhtiökokouksessa tehtyä päätöstä oikeudenmukaisena.

– Pitää muistaa, että silloin kun nämä osakkeet tulivat markkinoille, niiden arvo oli vain pieni osa 280 miljoonasta eurosta. Jos ihmiset olisivat silloin huolehtineet osakekirjojen muuttamisesta, ei tiedä olisivatko he enää tänään niiden omistajia. Tämä luku on sinänsä teoreettinen luku, Stadigh sanoi.

Stadighin mukaan lisäaikaa ei omistajien selvittämiseen enää tarvittu. Hän muistutti, että aikaa osakkeenomistajilla on ollut aikaa kaksikymmentä vuotta löytää kadoksissa olevat osakekirjat.

– Omistuksia on selvitetty enemmän kuin mitä kohtuudella voidaan olettaa. Yhtiöillä ei ole edes lain mukaan velvoitetta selvittää niitä. Olemme lähettäneet yli 75 000 kirjettä, olemme vastanneet 100 000 puheluun, olemme palkanneet kymmeniä ja kymmeniä tilapäistyöntekijöitä hoitamaan näitä puheluita ja selvittämään näitä asioita, Stadigh sanoi.

Kun iso määrä osakkeita mitätöidään, tulee se nostamaan jäljelle jäävien osakkeiden arvoa.

– En lainkaan kiistä sitä, että aina kun osakkeita mitätöidään, niin jäljelle jäävien osakkeiden arvo nousee. Laskennallisesti kyse on 27 sentistä per osake, joten määrä ei sinänsä per osake ole iso, vaikka kokonaisarvo on iso.

Lue myös:

Sammon "orvot osakkeet" muuttuvat arvottomiksi

Suvi oli kyydissä, kun terroristi suisti junan raiteilta Arizonassa vuonna 1995 – siksi hän tietää, miten nuorille kannattaa puhua terrorismista

1 tunti 44 min sitten

Suvi Eskola muistaa edelleen hyvin, mitä tapahtui keskellä yötä 22 vuotta sitten Arizonassa. Suomalainen au pair -tyttö oli palaamassa ystävänsä luota Phoenixistä ja oli täydessä unessa yöjunassa.

Yhtäkkiä unen läpi kuului rytinää. Eskola oli tuskin hereillä, kun ihmisiä alkoi juosta ohi. Amtrak-junan etuosa oli juuri syöksynyt sabotoiduilta kiskoilta kuivaan joenuomaan. Lähes sata loukkaantui ja yksi menehtyi. Viimeisessä vaunussa matkustanut suomalainen selvisi vahingoittumatta.

Tapahtumat ovat piirtyneet Eskolan mieleen kuin elokuvana. Kännyköitä ei ollut, joten suomalaistyttö kulki pimeässä etsimässä ihmistä, jonka kautta saisi tavoitettua vanhempansa Suomesta. Tuntui kestävän pitkään, ennen kuin helikopterit ja ambulanssit saapuivat syrjäiselle onnettomuuspaikalle.

– Pidin sylissä kahta alle kouluikäistä lasta, joiden äiti oli loukkaantunut pahasti eikä pystynyt liikuttamaan ylävartaloaan. Sain lohtua siitä kun pystyin hoitamaan lapsia. Meidän kielitaitokin oli samalla tasolla, hän muistelee.

Sanon heille, että terrorismia on ollut aina. Suvi Eskola "Aikuiset jäävät vellomaan"

Tänä päivänä Eskola on nuorisotyöntekijä Siilinjärven kunnassa. Vuoden 1995 tapahtumat ovat opettaneet hänelle sitä, miten nuoret suhtautuvat terrorismiin.

16-vuotiaana nuorena hän tunsi aluksi voimakasta turvattomuutta ja halusi palata pian vanhempiensa luokse. Mutta parin päivän aikana hän muutti mielensä ja päätti jatkaa au pair -aikaansa. Tällainen nopea tunteen yltyminen ja laantuminen on Eskolan mukaan tavallista nuorille nytkin, kun terrori-iskuja tapahtuu jossakin.

– Nuoret miettivät sitä sen hetken ja heidän pitää saada purkaa tunne. Aikuiset jäävät helpommin vellomaan, hän kiteyttää.

Hän ottaa esimerkin: nuori saattaa hyvin nopeasti ilmaista tukensa terrori-iskun uhreille vaikkapa vaihtamalla profiilikuvansa. Kuva vaihdetaan kuitenkin uuteen taas pian – toisin kuin vaikkapa vanhemmilla, jotka saattavat vieläkin pitää Ranskan lippua Facebook-profiilissaan Pariisin terrori-iskun jäljiltä.

Tunnemaailman kiihkeys voi heijastua myös siihen, että terrori-isku herättää hyvin jyrkkiä aatteita nuoressa. Tässä aikuisen tehtävänä on rauhoittaa ja suojella.

– Nuoren pitää kuitenkin tietää, että ei ole väärin tuntea. Asian voi heittää vaikka vitsiksi, mutta pitää kuitenkin saada puhua, Eskola jatkaa.

Palo Verden tapaus on edelleen mysteeri

Kun Eskola ensimmäisen kerran kuuli, että junaturma oli ehkä ollut terrorismia, hän ei yhdistänyt sitä uskontoon millään tavalla. Hän muistaa pitäneensä sitä tekona, joka oli suunnattu Yhdysvaltain hallitusta – ei häntä itseään tai ketään muutakaan matkustajaa vastaan.

Siilinjärveläisten nuorten puheissa terrorismi yhdistyy usein uskontoon, nuorisotyöntekijä kertoo. Hänen mukaansa osa nuorista pelkää islaminuskoisten turvapaikanhakijoiden tuovan mukanaan myös terrorismin.

– Sanon heille, että terrorismia on ollut aina. Ja että turvapaikanhakijat ovat kokeneet omassa maassaan terrorismia.

Pidin sylissä kahta alle kouluikäistä lasta, joiden äiti oli loukkaantunut pahasti. Suvi Eskola

Palo Verden junaturma, johon Eskola joutui, on edelleen mysteeri. Joku oli irrottanut raiteet ja sitä ennen ohittanut niiden sähköisen turvajärjestelmän, jotta tuhotyö ei paljastuisi etukäteen.

Onnettomuuspaikan läheltä löytyneistä viesteistä on tulkittu, että terroriteko olisi kosto Daavidin oksa -uskonlahkon päämajaan kaksi vuotta aiemmin tehdystä tuhoisasta ratsiasta. Sen tekijää ei kuitenkaan tiedetä. Vielä vuonna 2015 FBI lupasi 300 000 dollarin palkkion vihjeestä, joka johtaisi syyllisen paljastumiseen.

Eskolaa mysteeri ei ole jäänyt vaivaamaan – eikä se jäänyt vaivaamaan häntä silloinkaan. Hän muistaa olleensa nopeasti valmis siirtymään eteenpäin. Sama optimismi ja luottamus maailmaan suojaavat myös tämän päivän nuoria terrorismin aiheuttamalta ahdistukselta, Eskola uskoo.

– Meillä aikuisilla olisi tässä paljon opittavaa. Jos nuorilla on heti tilaisuus käsitellä tapahtunut, he pystyvät suhtautumaan luottavaisesti tulevaisuuteen eivätkä pelkää aktiivisesti.

Suvi Eskola oli mukana Ylen A-teeman suorassa verkkokeskustelussa, jonka aiheena oli nuoret ja terrorismi.

Illan TV-lähetys alkaa Ylen TV1:llä kello 21:05.

Räikkönen sivuutti lopettamishuhut

1 tunti 45 min sitten

Räikkönen on alkukaudella jäänyt selvästi tallitoveri Sebastian Vettelin jalkoihin eikä ole yltänyt vielä palkintopallille, vaikka Vettelillä on tilillään jo kaksi voittoa.

- En tiedä vielä tulevaisuudestani. Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, etten enää jatkaisi ajamista. Tärkeintä on kuitenkin se, että haluan pärjätä hyvin, ja vasta sen jälkeen katsotaan, mitä tämän vuoden jälkeen tapahtuu, Räikkönen sanoi.

- Se ei missään nimessä ole päällimmäinen asia mielessäni, tärkeintä on suoriutua hyvin täällä ja seuraavassa kisassa. Mitä se sitten tuokin, se selviää tulevaisuudessa. Minulla on hyvä suhde tallin kanssa.

Ferrarin toimitusjohtaja Sergio Marchionne kritisoi Räikkösen suoritusta kauden toisen kilpailun jälkeen Kiinassa.

- Minun välini häneen ovat aina olleet kunnossa. Tiedän, että joitain asioita on sanottu ja kirjoitettu, mutta sitä saa lukea niin paljon järjettömiä juttuja, että luotan paljon enemmän siihen, millainen henkilökohtainen suhteeni häneen ja talliin on, Räikkönen totesi.

- Odotan itseltäni hyviä tuloksia, ja jos en saa niitä, en ole tyytyväinen itseeni. Jos muutkaan eivät ole tyytyväisiä, se ei haittaa, koska en ole itsekään tyytyväinen.

Räikkösen sopimus Ferrarin kanssa kattaa tämän kauden.

Menitkö jo sekaisin? Tässä ovat tulevat ministerit ja heidän tehtävänsä

2 tuntia 1 min sitten
Hallituksen uusi kokoonpano

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

Ulkoasiainministeri Timo Soini (ps.)

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.)

Työministeri Jari Lindström (ps.)

Sisäministeri Paula Risikko (kok.)

*Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.)

*Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (ps.)

*Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.)

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.)

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.)

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.)

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.)

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)

*) ministeri 5.5.2017 alkaen.

Hallituspuolueet päättivät torstaina uusista ministereistä. Hallitus päätti puoliväliriihessä lisätä ministereiden määrää kolmella siten, että kukin puolue saa yhden lisäministerin. Ministereiden määrä nousee täten 14:stä 17:ään.

Perussuomalaiset valitsi uudeksi kulttuuri- ja urheiluasioiden ministeriksi kansanedustaja Sampo Terhon. Hänen ministerinsalkkuunsa siirtyvät myös ulkoministeri Timo Soinin vastuulla tähän asti olleet Eurooppa-ministerin tehtävät. Kulttuuri- ja urheiluasioita on hoitanut aiemmin kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, jolle jäävät opetusministerin tehtävät.

Terho maalaili tuoreeltaan valintansa jälkeen Ylelle, että "kulttuuri on erittäin keskeinen asia kaikille Suomen puolueille, myös perussuomalaisille".

– Kansakunta ilman kulttuuria olisi kuin ruumis ilman sielua, Terho sanoi.

Kulttuuriministerin valinnasta syntyi perussuomalaisten kesken erimielisyyttä. Pesti olisi kiinnostanut kansanedustaja Mika Niikkoa joka pahastui siitä, ettei ministeristä pidetty äänestystä.

Kokoomus esittää uudeksi oikeusministeriksi kansanedustaja Antti Häkkästä. Oikeusministerin salkusta luopuu työtaakkaansa valitellut perussuomalaisten Jari Lindström, jolle jäävät työministerin tehtävät.

Häkkänen linjasi oikeusministerin tehtävää valintansa jälkeen Yle Mikkelin haastattelussa.

– Oikeusministeriön painoarvo on aivan keskeinen tässä maailman ajassa, jossa toimiva lainsäädäntö on oikeusvaltion peruspilareita, hän sanoi.

Vaikka ministerin kiireet tulevat puristamaan Häkkästä, hän kuitenkin totesi, että "kalastuksesta ei voi tinkiä jatkossakaan, se on pyhä asia".

Sekä Häkkänen ja Leppä ovat sattumoisin Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Häkkänen on kirjoilla Mäntyharjulla (6 000 asukasta), Leppä puolestaan naapuripitäjä Pertunmaalla (alle 2 000 asukasta).

Uusi maatalousministeri väläyttänyt Venäjä-pakotteista luopumista

Keskusta valitsi uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi kansanedustaja Jari Lepän. Hän saa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta jaettavan salkun.

Leppä ehdotti Ylen haastattelussa heinäkuussa 2016, että Venäjän vastaisista pakotteista tulisi luopua EU-tasolla. Vaihtoehdoksi hän ehdotti, että EU korvaisi suomalaisille viljelijöille EU-pakotteista koituneet menetykset täysimääräisenä. Leppä toimi haastatteluhetkellä maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana.

Uusien ministereiden lisäksi hallitus sopi, että pääministeri, keskustan Juha Sipilä luopuu omistajaohjauksen tehtävistä. Ne ovat vastaisuudessa elinkeinoministeri Mika Lintilän vastuulla.

Puolueet eivät valinneet ministereiksi yhtään naista, joten hallituksen miesministerien määrä nousee 9:stä 12:een. Hallitukseen jää istumaan viisi naista.

Presidentti nimittää uudet ministerit virkaansa ensi viikon perjantaina.

Korjattu kello 19.55: Hallitukseen tulee yhteensä 17 ministeriä, ei 20.

Venäjä syyttää Ranskan presidentiksi pyrkivää Macronia venäläismedian syrjimisestä

2 tuntia 2 min sitten

Venäjä syytti torstaina Ranskan presidentiksi pyrkivän Emmanuel Macronin kampanjaa venäläisen median syrjimisestä. Venäjän ulkoministeriön mukaan Macronin kampanja on evännyt useilta venäläisiltä tiedotusvälineiltä pääsyn tilaisuuksiin.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Macronin kampanja oli estänyt rekisteröitymisen tilaisuuksiinsa ensimmäisellä kierroksella uutiskanava Russia Todaylta, uutissivusto Sputnikilta ja videouutistoimisto Ruptlylta.

Russia Today ja Sputnik saavat rahoituksensa suoraan Venäjän valtiolta. Myös Ruptly toimii RT:n alla. Venäjä vetosi Ranskan viranomaisiin ja kansainvälisiin järjestöihin, että lehdistönvapaus taataan vaalien toisella kierroksella, kertoi uutistoimisto Reuters.

Macronin kampanja on aiemmin syyttänyt Russia Todayta ja Sputnikia valheellisen tiedon levittämisestä Macronista.

Hakkerointiepäilyt varjostavat vaalien toista kierrosta

Liberaali Emmanuel Macron voitti sunnuntaina Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Hänen lisäkseen vaalien toiselle kierrokselle nousi äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen.

Vaalien toinen kierros järjestetään 7. toukokuuta. Vaaleja ovat varjostaneet epäilyt hakkeroinnista. Yksityisen kyberturvallisuusyrityksen Tren Micron mukaan Macronin kampanja on yritetty hakkeroida.

Myös Macronin kampanja vahvisti joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi.

Hakkereiden taustoista ei ole varmaa tietoa, mutta epäilyt ovat kohdistuneet venäläisiin hakkereihin. Ranskassa on ollut epäilyjä, että Venäjä yrittäisi edesauttaa Le Penin valintaa presidentiksi.

Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa Ranskan vaaleihin. Le Pen on Venäjälle todennäköisesti mieluisampi ehdokas, sillä hän kannattaa Venäjään kohdistuvien pakotteiden purkamista ja suhtautuu kielteisesti Euroopan unioniin. Macron on taas liberaali ja EU-myönteinen ehdokas.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaanotti Le Penin poikkeuksellisesti vaalien alla vieraakseen.

Ranskan Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen kävi tapaamassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Kremlissä maaliskuussa.Mikhail Klementjev / Kreml / EPA

Lähteet: Reuters, Yle

Käytetyille sähköautojen akuille löytyi uutta käyttöä – varastoivat kotien aurinkosähköä

2 tuntia 13 min sitten

Sähköauton akku kestää käyttöä vuosia, mutta vähitellen sen kapasiteetti alkaa hiipua. Akkujen käyttöikä on noin 250 000 – 300 000 kilometriä.

– Siinä vaiheessa kun akku poistetaan liikennekäytöstä, niin sen kapasiteetti on noin 80 prosenttia, sanoo Green Energy Finlandin pääomistaja Miko Huomo.

Tässä vaiheessa akut soveltuvat vielä hyvin kotien, taloyhtiöiden ja teollisuuslaitosten pienempien aurinkovoimaloiden tuottaman ylijäämäsähkön varaamiseen.

Sähköä ei siis enää tarvitsisi myydä muutamalla sentillä sähköverkkoyhtiölle, vaan akut voitaisiin ladata päivällä ja käyttää sähköä illalla. Käytetyistä akuista ei ole tulevaisuudessa pulaa.

– Jos hallituksen päätöksiä katsotaan, niin tarkoitus olisi luoda Suomeen 250 000 sähköauton omistajaa, se on merkittävä osuus, jatkaa Huomo.

Akkujen hinnat laskevat

Tähän asti aurinkoenergian varastoiminen on ollut lähes kannattamatonta, koska akut ovat olleet kalliita. Mutta tilanne on muuttumassa, sillä käytettyjen akkujen lisäksi varsinkin autoteollisuus on kehittämässä energiatiheydeltään parempia akkuja, jotka soveltuvat myös aurinkosähkön lataamiseen.

– Akustojen hinnat tulevat laskemaan volyymin kasvaessa samalla tavoin, kuin aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet. Akut alkavat olla kiinteistöissä kannattavia, arvioi Huomo.

Älykäs sähköverkko voi toimia paikallisesti

Green Energy Finland ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto kehittävät Tekesin tuella tulevaisuuden sähköverkkoa, johon sähköä tuotetaan entistä enemmän hajautetusti, kuten tuulella ja auringolla.

Kulutusta ja tuotantoa voidaan silloin ohjata älykkäästi – myös sähkön latausta akkuihin. Tällöin laajan verkkohäiriön aikana sähköä saataisiin paikallisesti sähkövarastojen ja paikallisen tuotannon avulla.

– Akkuvarastoilla voidaan korvata vesivoimaloiden taajuussäätöreserviä. Mitä enemmän meillä on uusiutuvaa energiaa, sitä tärkeämpää on, että voidaan tasata tehoa hetkellisesti, sanoo professori Olli Pyrhönen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Tähän asti sähköverkko on vaatinut, että kulutus ja tuotanto ovat tasapainossa. Hajautetun sähköntuotannon lisääntyessä verkossa esiintyy yhä enemmän tuotantopiikkejä.

– Nämä sähkövarastot tuovat meille uuden komponentin – jos kulutusta tai tuotantoa on liikaa, voidaan hetkellisiä muutoksia tasapainottaa helposti, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin vanhempi asiantuntija Minna Laasonen.

Koirien ensiapukurssit kiinnostavat omistajia – pikainen apu voi pelastaa eläimen hengen

2 tuntia 15 min sitten
Koiran ensiapupakkaus
  • Kuumemittari
  • Silmähuuhde
  • Puhdistusaine, haavahunaja
  • Haavataitoksia, sideharsoa, kipsinalusvanua, joustavaa tukisidettä, haavateippi
  • Vetyperoksidiliuos (3%), lääkehiili
  • Ripulivalmiste, elektrolyyttijuoma
  • Pinsetit, sakset
  • Kylmäpakkaus
  • Kauluri, kuonokoppa

Ihmisten kiinnostus koiran hyvinvointia ja sairauden hoitoa kohtaan on kasvanut koirien määrän ja koiraharrastuksen lisääntymisen myötä. Pitkien välimatkojen takaa hoitoon pääsy voi kestää ja oikeanlainen ensiapu on silloin tärkeää koiran selviytymisen kannalta.

Kemin seura- ja palveluskoirakerho järjesti koirien ensiapukurssin, jolle otti osaa kymmeniä kiinnostuneita koiranomistajia. Kurssilla luennoinut eläinlääkäri Hanna Välitalo sanoo, että vaikka ihmisten kiinnostus koirien hyvinvointiin on kasvanut, osalla on vielä puutteita taidoissaan.

– Koiranomistajia on hirveän monenlaisia, toiset ovat todella päteviä, mutta sitten on myös niitä, joilla on tiedoissaan puutteita, Välitalo sanoo.

Koirille ensiapukursseja järjestävät pääasiassa yhdistykset sekä eläinlääkäriklinikat.

Mitä ensiaputaitoja koiranomistajien olisi hyvä osata?

– Ihan perus haavanhoito sekä tietää yleisimmät koiralle myrkylliset asiat, Välitalo luettelee.

Rauhallisena pysyminen ja maalaisjärki auttavat pitkälle

Ensiapukurssilla kurssilaiset saivat opastusta myös koiran elvyttämiseen sekä tukehtumistilanteisiin.

Välitalon mukaan hädän hetkellä tärkeintä on pysyä rauhallisena.

– Elvytystilanteita tulee vastaan aika harvoin. Se, että pysyy rauhallisena, pitää pään kylmänä ja miettii ihan maalaisjärjellä, on koiranomistajan perustaito.

– Monissa tilanteissa omistaja voi pelastaa koiran hengen ja vaikka välimatkat olisivat pitkät, niin yleensä eläinlääkärin saa puhelimella kiinni. Sieltä saa usein apuja, että miten kannattaa toimia, Välitalo muistuttaa.

Aina edes lääkäri ei pysty auttamaan pahoin loukkaantunutta koiraa.

– Jos on sellainen tilanne, että kyse on minuuteista, niin silloin eläinlääkärin vastaanotollakaan ei ole mitään tehtävissä. Valitettavasti koirilla ensihoito ei ole niin pitkällä kuin ihmisillä.

Mikko Koski / Yle

Vakavia tilanteita ovat esimerkiksi isot traumat, joita syntyy, kun koira jää auton alle sekä isot haavat ja äkilliset sairaskohtaukset.

– Enemmänhän sitä tietysti näkee äkillisen sairauden aiheuttamia kohtauksia. Voi olla sydänperäisiä vaivoja tai hengitystievaikeuksia, jolloin olisi tosi tärkeää päästä nopeasti vastaanotolle.

Välitalon mukaan maakunnissa eläinpäivystyksen tehohoito ei välttämättä ole samaa tasoa kuin Etelä-Suomen eläinsairaaloissa.

– Siinä mielessä päivystys ei vertaudu ihmisten tehohoitoon.

Koira kannattaa oksettaa vetyperoksidilla

Ihmiset tietävät nykyisin koirille myrkylliset elintarvikkeet aiempaa paremmin.

– Kyllä niistä paljon soitellaan ja kysellään. Ihmiset tiedostavat tavallisimmat aineet ihan hyvin, Välitalo kertoo.

– Suklaa on tyypillisimpiä, sitten erilaiset lääkkeet ovat aika yleisiä ja ksylitoli on yksi sellainen, josta aika paljon kysellään.

Jenni Mehtonen/Yle

Välitalo neuvoo, että tarvittaessa koira kannattaa oksettaa vetyperoksidilla.

– Vetyperoksidilla kotioksetus on turvallisinta, suolalla menee helposti ojasta allikkoon. Jos koira ei oksennakaan suolaa, kuten monesti käy suolalla oksetettaessa, niin silloin toisen myrkytyksen päälle voi tulla vielä suolamyrkytys.

Eläinlääkäri voi oksettaa koiran turvallisesti lääkkeillä.

– Jos pääsee eläinlääkäriin kohtuullisessa ajassa, niin kannattaa ilman muuta mennä.

Puljujärvellä näytön paikka – seuraa Leijonien ottelua tästä

2 tuntia 38 min sitten
Leijonat viimeistelee kuntoaan jääkiekon MM-kisoihin Tshekin EHT-turnauksessa. Avausottelussa Suomi saa vastaansa isäntäjoukkueen Tshekin. Katso kello 19.15 alkavaa lähetystä kuvaa klikkaamalla.

Leipomon marenkipaketista löytyi kuollut skorpionin sukulainen: "Lapsiperheessä mikään ei enää yllätä"

2 tuntia 40 min sitten

Porin Söörmarkussa asuvan Mikko Vuorenheimon kakunleivontahetki sai ikimuistoisen käänteen.

– Olimme saaneet anopilta tuliaisiksi marenkeja, ja ajattelimme laittaa osan niistä syntymäpäiväkakun päälle koristeeksi. Osa marengeista herkuteltiin suoraan paketista.

Kun paketin sisällöstä oli jo syöty puolet, paljastui paketista kutsumaton vieras. Pohjalla makasi pieni, puolen sentin mittainen skorpionin näköinen otus.

Kuusilapsisen perheen isä sanoo, että perhe-elämä on itsessään koulinut kohtaamaan kaikenlaista, eikä kuollut skorpioni marenkipakkauksessa enää juurikaan yllättänyt.

– Kyllähän se tietysti oli sellainen hämmästys, mutta isossa lapsiperheessä mikään ei enää yllätä. Mitään paniikkia ei tietenkään kenellekään syntynyt.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Anders Albrecht sanoo kuvan nähtyään, että kyseessä on valeskorpioneihin kuuluva kirjaskorpioni. Se kuuluu skorpionien sukuun, mutta ei ole kuitenkaan skorpioni.

– Suomessa niitä on 18 luonnossa esiintyvää lajia. Se on pieni peto, jota tavataan useimmiten ihmisasumuksista, tavallisimmin vanhemmista rakennuksista, sanoo intendentti Albrecht.

Skorpioni elintarvikkeessa on yksittäistapaus

Evirasta kerrotaan, että elintarvikkeista löytyy vierasesineitä harvoin, ja kirjaskorpioneja eteen tulee todella harvoin.

Vuorenheimon perhe tutki skorpionia pitkään. Erityisesti lapset olivat löydöstä kiinnostuneita.

– Eihän tällainen nyt ihan tavallista meille ole, vaikka pienen googlettelun jälkeen huomasin, että kyllähän näitä nyt silloin tällöin aina löytyy, sanoo Vuorenheimo.

Löytö ei yllätä minua. Anders Albrecht

Myös intendentti Anders Albrecht Luonnontieteellisestä museosta sanoo, että kirjaskorpionin löytyminen marenkipakkauksesta on selitettävissä lajin luontaisella käytöksellä.

– Löytö ei yllätä minua. Kirjaskorpioni on yöaktiivinen laji. Se hakeutuu päiväksi piiloon pieniin paikkoihin kuten rakoihin tai kaappeihin, sanoo Albrecht.

Hän sanoo, ettei löytö myöskään viittaa leipomon epähygieniaan.

– Otus on täysin vaaraton ihmiselle, hän sanoo.

Korvaavastakaan tuotteesta ei ollut kahvipöydän koristeeksi

Evirasta kerrotaan, että kuluttajan on paras ottaa yhteyttä ensisijaisesti oman kunnan elintarvikevalvontaan, jos elintarvikkeista löytyy sinne kuulumattomia asioita.

Kirjaskorpionin löydyttyä loput marengit jäivät paketista syömättä. Mikko Vuorenheimo laittoi palautetta leipomolle.

Korvaavan paketin sisältö oli ihan tuusannuuskana. Mikko Vuorenheimo

– Sieltä pahoiteltiin tapahtunutta hirveästi. Pitkän välimatkan takia korvaava tuote laitettiin postissa tulemaan.

Vuorenheimo sai paluupostissa korvaavan tuotteen, mutta siitäkään ei ollut kahvipöydän koristeeksi.

– Sieltähän se lopulta tuli, mutta korvaavan paketin sisältö oli ihan tuusannuuskana. Pitäisi varmaan nyt reklamoida postia, sanoo Mikko Vuorenheimo.

Hemaisevat rinteet eivät houkuta – hiihtohissit pyörivät lähes tyhjillään

2 tuntia 45 min sitten

Kittilän Levillä aurinko paistaa valkeana hohtaville laskettelurinteille. Kaikki 43 rinnettä ovat auki ja huippukunnossa. Hiihtohissit pyörivät miltei tyhjillään, sillä laskettelijoita on enää vähän.

Ne harvat, jotka vielä laskevat, kehuvat Levin rinteitä.

Rinteissä on tilaa Levillä.Perttu Ruokangas / Yle

– Nämähän on ihan perfect, erinomaisessa kunnossa. Itse asiassa tänä talvena on tullut käytyä aika monessa paikassa. Levi on on kyllä isoin ja paras, täytyy myöntää, tyttärensä lasketteluharrastuksen myötä Leville saapunut Essi-Noora Jylänki Hausjärveltä sanoo.

– Olen lasketellut joka puolella Eurooppaa. Vaikka Levillä tunturi voisi olla isompi, rinteet ja parkit ovat aina huippukunnossa ja se on mukava juttu, toteaa puolestaan virolainen Gabriel Kuslap, joka työskentelee baarimikkona laskettelukeskuksessa.

Talvi on väärässä paikassa

Leviltä löytyy selitys sille, miksi laskettelijat käyvät vähiin, vaikka talvi Lapissa jatkuu.

Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari.Jarmo Honkanen / Yle

– Tämä johtuu varmaan monesta asiasta. Suomi on pitkä maa ja onneksi Suomi on pitkä maa nimen omaan näin päin että meillä pohjoisessa on talvi ja etelässä on kesä. Nämä huhtikuun viimeiset viikot on kaikista upeinta aikaa. Minun mielestä talvi on kuukauden väärässä paikassa. Se aloitetaan kuukauden liian aikaisin ja lopetetaan kuukauden liian myöhään, hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari sanoo.

Sama on huomattu monessa muussakin hiihtokeskuksissa.

– Lunta rinteissä olisi varmasti riittävästi etelämpänäkin, mutta ihminen on sellainen että kun kevätaurinko alkaa paistaa, niin sitten aletaan kaivaa fillareita, venettä ja golf-mailoja esiin. Sitten taas syksyllä on hirveä into päästä mäkeen, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo.

Keskieurooppalaiset löysivät Levin

Levin kausi on mennyt hyvin, kerrotaan Levin Matkailu Oy:stä. Yhtiö myy majoitusta ja muita palveluita alueella. Talvinen sää on jatkunut pitkään ja se on auttanut pitämään rinteitä ja latuja hyvässä iskussa.

Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi.Jarmo Honkanen / Yle

– Myyntimme kasvaa tällä kaudella arviolta 10-15 prosenttia, toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi Levin Matkailu Oy:stä iloitsee.

Pääosa asiakkaista tulee kotimaasta, mutta yhä useampi heistä saapuu ulkomailta.

– Lapin ihme, mistä voidaan jo puhua, näkyy Levilläkin. Kansainvälisten asiakkaiden määrä on kasvanut, alkuvuoden yöpymisissä on noin 20 prosentin nousu. Heitä tulee erityisesti Keski-Euroopasta.

Keskieurooppalaisia on saapunut aiempaa enemmän Leville erityisesti suorien lentoyhteyksien ansiosta.

Mäkeen vielä viikko vapun jälkeen

Hiihtokeskusten kaudesta näyttää tulevan toinen peräkkäinen kasvun vuosi, arvioidaan Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä. Yhdistyksellä ei ole vielä tietoja kaikista Suomen hiihtokeskuksista, mutta arviot noin 30:stä keskuksesta lupailevat myönteistä kehitystä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.Jarmo Honkanen / Yle

Vaihtelevat säät olivat tänä talvena monen laskettelukeskuksen riesana.

– Joulu-tammi-helmikuussa oli hyvin vaihtelevat säät, että se ei ole ikinä hiihtokeskusyrittäjän toivekeli että mennään välillä vesi- ja välillä lumisateessa, mutta näyttäisi varovaisen positiivinen fiilis olevan kaiken kaikkiaan, Harri Lindfors Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä sanoo.

Lopulliset talousluvut hiihtokeskuksilta saadaan myöhemmin, todennäköisesti toukokuussa.

Lasketella voi vielä seitsemässä hiihtokeskuksessa. Muutamalla paikkakunnalla kausi huipentuu vappuna. Levillä ja Rukalla rinteet ovat auki pisimpään, toukokuun 7. päivään asti.

Puljujärvi ja Aho Leijonien ykkösketjussa - katso ketjut Tshekki-peliin

3 tuntia 44 min sitten

Suomen kokoonpano Tshekki-otteluun:

30 Harri Säteri (32 Joni Ortio)

20 Sebastian Aho - 51 Valtteri Filppula "A" - 38 Jesse Puljujärvi
55 Atte Ohtamaa - 60 Julius Honka

10 Roope Hintz - 15 Miro Aaltonen - 96 Mikko Rantanen
6 Topi Jaakola "A" - 47 Ville Lajunen

37 Mika Pyörälä - 23 Joonas Kemppainen - 50 Juhamatti Aaltonen
7 Veli-Matti Vittasmäki - 38 Juuso Hietanen

62 Oskar Osala - 41 Antti Pihlström - 27 Markus Hännikäinen
5 Lasse Kukkonen "C"

13. hyökkääjä: 22 Sakari Manninen

Suomen ja Tshekin välinen kiekko-ottelu alkaa 19.30 ja sitä voi seurata suorana Ylen TV2:ssa. Lähetys alkaa 19.15.

Pingviinin näköisellä ruokilla menee lujaa – Suomen pohjoisin yhdyskunta kärsii jo asuntopulasta

3 tuntia 53 min sitten

Taivaalla alkaa käydä vilske kun vene lähestyy Törön ruokkisaarta. Äänentasokin on melkoinen. Taivaalla on ruokkien lisäksi harmaalokkeja.

Myös yksittäisiä tukkakoskelon pesiä löytyy. Aikaisemmin saarella pesivät myös selkälokki ja räyskä, mutta ne ovat vaihtaneet maisemaa. Perämeren ruokkikanta on runsastumassa.

Lintu muistuttaa paljon pingviiniä, mutta osaa lentää.

Törön ruokit on viimeksi virallisesti laskettu vuonna 2014. Silloin Pohjois-Pohjanmaan ELY:n laskennassa niitä oli 179 paria. Kanta on edelleen kasvamaan päin.

Lintujen asuntopula

Suomen pohjoisin ruokkiyhdyskunta Krunnien saariston Törön saarella kärsii itse asiassa asuntopulasta. Normaalisti ruokki sijoittaa munansa piiloon suuren kiven alle mutta se ei Töröllä ole enää ollut mahdollista vuosiin.

Ruokit ovatkin leviämässä Töröstä myös laajemmalle.

Ruokkikanta väheni ankarien talvien, munankeruun ja metsästyksen takia 1900-luvulla. Nyt laji on pikkuhiljaa palaamassa takaisin. Sami Timonen

– Ruokithan pesivät mielellään suurten kivipulterien alla ja hyvinkin hankalissa paikoissa. Vielä 1990-luvun alussa kun olin täällä Unto Järvisen ja Erkki Reinilän kanssa, oli harvinaista että pesät ovat näkyvissä. Tässä pienellä alalla on kolme munapesää paljaan taivaan alla. Varmaan on käynyt niin että hyviä kivenkoloja ei tälle runsastuneella ruokkikannalle enää ole, pohtii oululainen eläkkeellä oleva lääkäri ja luontokuvaaja Elja Herva.

Haastava rengastettava

Sosiaalisen ruokin odotetaan leviävän myös entisille asuinsijoilleen Haukiputaan ja Simon saaristoon.

– Ruokkikanta väheni ankarien talvien, munankeruun ja metsästyksen takia 1900-luvulla. Nyt laji on pikkuhiljaa palaamassa takaisin sinne, missä se ennen vainoa oli vakiintunut elämään, arvioi tutkija Sami Timonen Pohjois-Pohjanmaan ELY:sta.

Ruokki on haastava rengastettava, sillä linnut munivat eri aikoihin. Eri aikoihin kuoriutuvat poikaset lähtevät aika pian vanhempiensa kanssa muuttomatkalle uimalla.

Ammoniakin hajuinen pesimäluoto vaihtui toiseen muutama vuosi sitten, mutta jälkensä merimetso maisemaan jättää. Kyösti Juola

Yhden poikasen kesässä tekevien ruokkiparien menestys on ollut huikea.

– Näkyvissä oleva ruokin pesä on kuitenkin altis vaikkapa lähimmän naapurin harmaalokin ryöstelylle. Ehkä tämä osaltaan ohjaa sosiaalista lintua levittäytymään myös muualle, Herva miettii.

Perämeren pohjoisimpien ruokki-, riskilä- ja räyskäyhdyskuntien ohella Krunneilla on pohjoisen Perämeren ainoa merimetsoyhdyskunta.

Merimetson sillanpääasema

Ulkokrunnin pohjoispuolella sijaitsevan Pohjanleton karit ovat olleet merimetsojen valtakuntaa vuodesta 2000. Pohjanletto on merimetsojen sillanpääasema Perämerellä. Pohjanletossa harvinaisia lintuyhdyskuntia.

Saariston pohjoisin saari on Ulkrunnin pohjoispuolella sijaitseva Pohjanletto. Ensimmäiset pesinnät havaittiin 2000-luvun alkupuolella, ja kesällä 2009 luodolla pesi 240 paria. Sittemmin parien määrä on vaihdellut parinsadan molemmin puolin. Viimeisimmässä virallisessa Pohjois-Pohjanmaan ELY:n tekemässä laskennassa pareja oli 110.

Merimetsojen miehittämän pohjoisimman Pohjanleton saaren karin olemus on aistit avaava.

– Ammoniakin hajuinen pesimäluoto vaihtui toiseen muutama vuosi sitten, mutta jälkensä merimetso maisemaan jättää, toteaa Krunnien suojelualueen nykyinen vartija Kyösti Juola.

Hän ei pistä pahakseen, vaikka merikotka onkin oppinut verottamaan myös merimetsokantaa.

Venytetty kuikka

Merimetso on esihistoriallisen näköinen otus metsässä elävän metson tapaan. Se muistuttaa kolmatta esihistoriallisen näköistä lintua kuikkaa. Sen on sanottukin olevan ikään kuin venytetty kuikka.

Aiemminkin merimetso on Suomessa pesinyt. Turun akatemian tutkielmissa 1700-luvulta merimetson mainitaan pesineen Suomen lounaissaaristossa. Jo myöhäiskivikautisilta asuinpaikoilta Suomesta on löydetty merimetson luujäännöksiä.

Tuntemieni kalastajien mukaan merimetsot eivät mitään suurta haittaa heille aiheuta. Elja Herva

Suuren merimetsokolonian haju on varsinkin tuulen alapuolella vaikuttava. Itse linnut ovat mainettaan ja ulkomuotoaan vaarattomampia. Tutkimusten mukaan merimetso ei mitenkään uhkaa kalakantoja, koska keskittyy pyytämään pientä kalastajille kelpaamatonta kalaa.

– Tuntemieni kalastajien mukaan merimetsot eivät mitään suurta haittaa heille aiheuta, toteaa Herva.

Esteettisten syiden, kuten hajun, ulosteiden ja helvetin esikartanosta karannutta muistuttavan ulkonäkönsä takia merimetsosta eivät kaikki kuitenkaan tykkää.

Merimetsot rantautuvat parinsadan vuoden tauon jälkeen Krunneille 2000-luvun alussa.Yle / Timo Sipola

LIVE: Tappara juhlii toista perättäistä mestaruutta

3 tuntia 55 min sitten
Yle Puhe seuraa jääkiekon SM-liigan kuudetta finaalia, jossa Tapparalla on voitolla ensimmäinen mahdollisuus saavuttaa toinen perättäinen mestaruus. Mikäli KalPa voittaa tänään Kuopiossa, ratkeaa kiekokulta perjantaina.

Kansallinen veteraanipäivä palasi juurilleen Lahteen – katso sinivalkoisen juhlan tunnelmat kuvina

3 tuntia 58 min sitten

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietettiin torstaina Lahdessa. Veteraanipäivä-perinne alkoi Lahdesta tasan 30 vuotta sitten. Sen ja Suomi 100 -juhlavuoden vuoksi torstain tilaisuus oli tavallista näyttävämpi. Tunnelma messukeskuksessa oli harras ja koskettava.

Päivä alkoi aurinkoisessa säässä lipunnostolla ja hartaudella.Tuija Veirto / Yle

Juhlassa kuultiin perinteitä kunnioittaen Finlandia, Narvan marssi sekä Veteraanin iltahuuto. Pääjuhlassa nähtiin yli 400 esiintyjää: musiikista vastasivat Sinfonia Lahti, Kaartin soittokunta sekä yli kahden sadan laulajan Päijät-Hämeen suurkuoro. Lavalle nousi myös joukko päijäthämäläisiä tanssijoita ja sirkusakrobaatteja. Juhlassa kulki tarina isän sotaan lähdöstä.

Pääjuhlan ohjelman oli käsikirjoittanut ja ohjannut Väinö Weckström.Mika Halme / Yle

Juhlapuheen piti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka korosti sodan kokeneiden sukupolvien jättämää arvoperintöä ja myönteistä elämän asennetta. Niinistön mukaan veteraanit ja lotat menettivät paljon, mutta ovat antaneet nykypolville paljon enemmän. Presidentin puhe sai kunniavierailta paljon kehuja.

Juhlaan osallistui veteraaneja ympäri Suomea. Kalevi Raatikainen saapui Mikkelistä.Markku Lähdetluoma / Yle

Tapahtumaa taltioi lähes 60 median edustajaa ja juhla lähetettiin suorana Yle Areenassa ja TV1:ssä. Juhlassa oli koolla 2 500 vierasta, joille oli tarjolla hernekeittoa, hämäläistä näkkileipää sekä juhlaleivokset.

Leivos tunnusti päivän juhlavärejä.Päivi Kuisma / Yle

Ensi vuonna veteraanijuhlaa vietetään uudistettuna Helsingissä, jossa Puolustuvoimat järjestää juhlan omien 100-vuotisjuhliensa kunniaksi.

Lahtelainen Kalle Väänänen osallistui myös ensimmäiseen veteraanijuhlaan Lahdessa 30 vuotta sitten.Markku Lähdetluoma / Yle

Tapahtuma oli avoin kaikille. Juhlaan oli myös kutsuttu yli viisisataa lahtelaista koululaista. Eturivissä istuivat entinen Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund, Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt Lappeenrannasta sekä pääministeri Juha Sipilä.

Veteraanijuhlan pukukoodiin kuuluvat tietysti kunniamerkit. Mika Halme / Yle

Madonna ärähti elämäkertaelokuvasta: Se, joka yrittää kertoa minun tarinani, on typerys ja huijari

4 tuntia 4 min sitten

Muutama päivä sitten Universal Studios ilmoitti tuottavansa Madonnan varhaisvuosia kuvaavan Blonde Ambition -elokuvan. Asiasta uutisoivat lukuisat yhdysvaltalaiset musiikkimediat, mutta kukaan ei tunnu toistaiseksi tietävän, mikä – jos mikään – Madonnan oma rooli projektissa on. Roolitus ja tuotantoaikataulu ovat myös hämärän peitossa.

Fanit ottivat elokuvauutisen riemulla vastaan, mutta Madonna itse ei. Imagostaan äärimmäisen tarkka artisti julkaisi Instagramissa nuoruuskuvansa tiukkasanaisella saatteella.

– Kukaan ei tiedä, mitä minä tiedän ja mitä olen nähnyt. Vain minä voin kertoa tarinani. Kuka tahansa muu, joka sitä yrittää on huijari ja typerys, joka haluaa välitöntä tyydytystä ilman, että joutuu itse tekemään töitä. Tämä on yhteiskuntamme tauti.

(Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.)

Tarina kertoo sekä Madonnan että MTV:n alkutaipaleesta

Elyse Hollanderin käsikirjoittama Blonde Ambition –projekti on kiertänyt jo pitkään Hollywoodin studioita. Viime vuonna se rankattiin arvostetulla Black Listillä kiinnostavimmaksi tuotantoa vailla olevaksi käsikirjoitukseksi. Kyseiseltä listalta on poimittu menestyksellisiksi tuotannoiksi muun muassa Slummien miljonääri, Kuninkaan puhe ja Spotlight.

Blonde Ambitionin tekijäjoukossa on useampia artistin tuttavapiiriin kuuluvia ihmisiä. Esimerkiksi yksi elokuvan tuottajista on Brett Ratner, joka ohjasi Madonnan Beautiful Stranger –videon vuonna 1999.

Käsikirjoituksesta tihkuneiden tietojen mukaan elokuva keskittyy 1980-luvun alkuvuosiin. Tuolloin Madonna oli juuri muuttanut New Yorkiin, hankki niukan elantonsa hanttihommilla, soitti punk-bändissä ja yritti raivata paikkaansa musiikkibisneksessä. Olennaisessa osassa tarinaa on romanssi Madonnan ensimmäisen hitin, Holidayn, tuottaneen Jellybeanin kanssa.

Amerikkalaismedian mukaan käsikirjoitus kuvaa Madonnan uran alkutaipaleen lisäksi musiikkikanava MTV:n ensiaskelia. Elokuvan huippuhetki on tiettävästi Madonnan Like a Virgin -esitys MTV Video Music Awards –gaalassa vuonna 1983.

Rolling Stone –lehti huomauttaa, ettei ole varmaa onko Universalilla edes oikeuksia poptähden varhaisiin hitteihin.

"Se, joka tukee elokuvaa, tukee valheita!"

Madonna julkaisi Instagram-tilillään kuvan käsikirjoituksen sivusta, josta oli ympyröinyt tussilla nuorella Madonnalle kirjoitetun repliikin. Repliikissä Madonna kertoo olevansa kotoisin Detroitista ja jättäneensä koulun kesken.

Oikea Madonna kommentoi asiaa Instagram-kuvassaan tusseilla rustatulla kirjainyhdistelmällä WTF? Kommenttikentässä hän huomautti tulevansa Bay Citystä, eikä ole koulupudokas, vaan kävi Michiganin yliopistoa. Samalla Madonna hyökkäsi rajusti käsikirjoittaja Elyse Hollanderia vastaan.

– Miksi Universal Studiot haluavat tehdä minusta elokuvan jonka käsikirjoitus perustuu silkkoihin valheisiin? Kirjoittaja Elyse Hollanderin pitäisi kirjoittaa roskalehtiin. Jokainen, joka tukee tätä elokuvaa, tukee valheita ja hyväksikäyttöä. Valheilla ei ole jalkoja!!

Asiaa seurannut musiikkimedia reagoi nopeasti kertomalla, että pitää paikkansa, että Madonna valmistui yliopistosta, vieläpä erinomaisin arvosanoin. Silti myös käsikirjoituksen repliikki on totta. Netissä alkoi pian kiertää video American Bandstandin vuonna 1984 tekemästä haastattelusta, jossa Madonna itse väittää olevansa Detroitista ja jättäneensä koulut kesken.

Madonna poistikin nopeasti käsikirjoitusta koskevan Instagram-julkaisunsa. Se on nähtävissä muun muassa Huffington Postin julkaisemassa jutussa.

(Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.)

Artisti korvasi Instagram-kuvan toisella. Uudessa kuvassa on teksti, jossa todetaan, ettei kannata murehtia ihmisistä, jotka puhuvat selkäsi takana, sillä siihen, että he ovat takanasi on hyvä syy. Tähti ryyditti studiolle osoittamaansa kannanottoa lukuisilla käärme-emojeilla.

Analyysi: Donald Trumpin sata päivää – harjoittelua vai viranhoitoa?

4 tuntia 7 min sitten

Washington Donald Trumpin ympärillä jatkuva pyöritys on kestänyt pian kaksi vuotta. Alkaen kesäkuun puolivälistä vuonna 2015, jolloin hän New Yorkissa laskeutui Trump Towerin liukuportaita yhdessä vaimonsa Melanian kanssa, ja ilmoittautui republikaanien presidenttiehdokaskisaan.

– Sadan virkapäivän jälkeen tuntuu ajoittain edelleenkin siltä, että kampanjointi ei ole loppunut eikä presidenttiys alkanut.

Trumpille kampanjan ja virkakauden alun suurin tavoite ja paine on ollut olla erilainen kuin edeltäjänsä Barack Obama.

Kun tähän lisää Trumpin itsekeskeisyyden, ailahtelevaisuuden ja ainakin alkuvaiheen lähes täydellisen tietämättömyyden viranhoidon vaatimuksista, olemme suunnilleen samassa pisteessä kuin vajaat kaksi vuotta sitten.

Trumpin lupaukset ja päätöksenteko ovat kulkeneet milloin mihinkin suuntaan, usein ristiriitaisiin lyhyen kantaman ratkaisuihin. Tämä on näkynyt etenkin ulkopolitiikassa.

Esimerkiksi Trumpin suhtautuminen Taiwaniin, sotilasliitto Natoon, sitten paluu takaisin yhden Kiinan -politiikkaan, ja ennen kaikkea täyskäännös Venäjä-suhteissa, sekoittavat kompassia kaikkialla.

Ennalta-arvaamattomuus on aika ajoin etu päätöksenteossa, mutta Trump on ehtinyt viedä sen jo niin pitkälle, että supervallan uskottavuus on kärsinyt. Myös amerikkalaiset kärsivät tästä, molemmissa puolueissa.

Brookings Instituutin tilaisuudessa Washingtonissa alkuviikosta moni asiantuntija muistutti, että on vaarallista, kun presidentin puheisiin ei voi luottaa. Kaksi vuotta twiittimyrskyä lisättyinä kymmenillä presidentin määräyksillä ja julistuksilla, ovat turruttaneet kuulijoiden aivot.

Ulkoasiainhallinnossa on Trumpin lisäksi monta muuta ääntä – kuten ulkoministerin ja YK-suurlähettilään. Neljäntenä kuiskii hiljainen hymypoika, vävy Jared Kushner, jonka kokemattomilla hartioilla on raskas taakka hoitaa rauha Lähi-itään ja bisnekset Kiinaan. Tai näin ainakin yhdysvaltalaismedia kirjoittaa. Kukaan ei tiedä, mitä Kushnerin rooli Valkoisessa talossa käytännössä tarkoittaa.

Presidentti Trumpin sotilaallisista iskuista saa hyviä otsikoita, mutta syntyykö niistä kokonaisia kappaleita, strategioita? Ei vielä.

Ohjusiskujen sarja Syyrian hallinnon yhteen tukikohtaan,jättipommin pudotus Afganistaniin ja lentotukialuksen seikkailut Tyynellä merellä ilman presidentin tietämää päämäärää ovat saaneet jopa Korean niemimaan lähivaltiot varautumaan uuteen sotaan. Mutta kyse onkin ilmeisesti ollut kertapaukuista ja kurjasta tiedonkulusta.

New York Timesin mukaan päätöksen Afganistanin suurpommin pudotuksesta teki paikallinen komentaja, eikä asiasta edes neuvoteltu presidentti Trumpin kanssa. Lehden mukaan presidentti Obama edellytti ennakkotietoa merkittävistä sotilaallisista ratkaisuista, jotta kokonaiskuva pysyisi hallussa eivätkä eri taistelutantereillla tehdyt ratkaisut antaisi väärää ja jopa ristiriitaista vaikutelmaa Yhdysvaltan politiikasta.

Painostuksen edessä Trump on korjannut kansallisen turvallisuusneuvostonsa kokoonpanoa. Jos luottamus hänen ja neuvonantajien välille syntyy, voinee muu maailma hengittää hieman rauhallisemmin.

Ulkopolitiikan suunnittellun uskotaan tasoittuvan, jos presidentti antaa arvon ammattilaisille. Tästä on hyvänä näyttönä senaatin tiistaina saama selvitys Pohjois-Korean tilanteesta. Heti kun tapaaminen oli päättynyt, ulko- ja puolustusministeri julkaisivat rauhoittavan lausunnon, jossa Yhdysvaltain linjanveto tehtiin selväksi. Paperissa ei puhuttu Tyynellämerellä seilaavista armadoista.

Omasta mielestään Trump on ollut Yhdysvaltain lähihistorian tehokkain presidentti. Kun Trump oli hoitanut virkaa 90 vrk, hän julisti Wisconsinissa, että ’kukaan ennen häntä ei ole tehnyt näin paljon’.

Puheensa mukaan Trump on laittanut ennennäkemättömät muutokset vauhtiin niin puolustusvoimissa, rajaturvallisuudessa, taloudessa kuin sääntöjen purkamisessa.

Pari päivää aiemmin Trump väitti luoneensa päätöksillään tänä vuonna jo 600 000 työpaikkaa Yhdysvaltoihin.

Edeltäjän, presidentti Barcak Obaman jäljiltä Yhdysvaltain talous on hyvässä vauhdissa, joten Trumpin omat saavutukset ovat vielä vaikeita mitattavia.

Sadan päivän totuus kuitenkin on, että Trumpin esityksistä vain yksi on edennyt kongressiin ja lakiesitysvaiheeseen. Se oli yritys kaataa Obaman terveydenhuoltouudistus. Ei onnistunut.

Trumpin kannattajamäärä on pysynyt entisen suuruisena, noin 42 prosentissa. Se on ennätyksellisen alhainen edeltäjiin ja ajankohtaan verrattuna.

Kannattajat ovat tyytyväisiä konservatiivisen Neil Gorsuchin nimitykseen Korkeimpaan oikeuteen. Periaatteessa Trumpia pidetään myös vahvana johtajana ja hänen yrityksensä pitää työpaikat Yhdysvalloissa on ihan hyvä asia.

Menneellä viikolla Trump purki ärtymystään presidentin sadan päivän aikarajasta toteamalla, että se on täysin kuvitteellinen aikaraja eikä mittaa todellisia saavutuksia. Niinhän se onkin.

Sadan päivän käsite syntyi 1933 Franklin D.Rooseveltin radiopuheessa, kun hän aloitti presidenttinä keskellä lamakautta.

Trump kuitenkin itse loi odotukset suurista saavutuksista sadassa päivässä. Moni uskoi siihen ja äänesti hänet presidentiksi, vaikka Trump jäikin koko maan äänimäärässä kolme miljoonaa alle Hillary Clintonin kannatuksen.

Tulos, jota Trump itse ei usko vieläkään, edes sadan päivän harjoittelujakson jälkeen.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi