Lauantai, 21 Lokakuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Färre och äldre kommunalvalskandidater
Vänsterförbundet har tappat flest kandidater i kommunalvalet, visar en utredning som kommunbranschens utvecklingsstiftelse låtit göra. Utredningen visar att Vänsterförbundet tappat flest kandidater både i absoluta och relativa tal. Kandidatmängden är nu en fjärdedel av vad den var 1980.

Också övriga partiet har tappat kandidater. Centern, SDP och Samlingspartiet har tappat ungefär hälften av sina kandidater sedan 1980. SFP och Kristdemokraterna har tappat färre kandidater än de större partierna.

De gröna är det enda riksdagspartiet som utökat sitt kandidatantal.

Som helhet är minskningen från 1980 radikal. I kommunalvalet det året ställde nästan 67 000 kandidater upp, i vår ställer färre än 34 000 upp.

Forskarna beskriver minskningen som betydande men logisk, i och med att kommunerna blivit färre.

Medelåldern stiger

Undersökningen visar också att kandidaterna blir allt äldre. Bland kommunalvalskandidaterna i år har hela 16 procent fyllt 65, medan den här åldersgruppen bara representerade 4 procent av kandidaterna 1996.

Relativt sett är 65-plussarna ändå underrepresenterade då deras andel av befolkningen beaktas.

De unga är klart underrepresenterade i valet. Det är bara 4 procent av kandidaterna som är yngre än 25 år, medan 12 procent hamnar i åldersgruppen 25–34.

Dessutom är de unga latare att rösta än övriga åldersgrupper. I föregående kommunalval var det mindre än en tredjedel av de som inte fyllt 25 som använde sin rösträtt. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi