Lauantai, 21 Lokakuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Evira: Tusentals kilo skandalkött till Finland
Tusentals kilo kött har importerats till Finland i år från de fabriker som kopplas till köttskandalen i Brasilien, uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira efter att ha inlett sina utredningar i saken.

Evira meddelar att preliminära siffror ger vid handen att företag i Finland i januari och februari importerade 3 500 fryst nötkött, 6 000 färskt nötkött och 9 000 kilo fjäderfäkött från de prickade fabrikerna. Man vet inte tillsvidare om det i de här partierna finns kött som är odugligt som livsmedel.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tre köttfabriker har stängts i Brasilien och tiotals människor har anhållits till följd av skandalen. Företagen misstänks bland annat ha mutat myndigheter för att kunna exportera skämt kött.

– Konsumenterna behöver inte vara oroliga. Finländska affärer och restauranger vet varifrån deras produkter kommer och gör sig säkert av med alla suspekta produkter och råvaror för att skydda sitt rykte, försäkrade Eviras direktör Leena Räsänen i ett pressmeddelande tidigare på måndagen.

Evira har även kontakt med EU-kommissionen som har påbörjat en undersökning tillsammans med brasilianska myndigheter. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi