Lauantai, 21 Lokakuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Parterna i flygtvisten godkände medlingsbud
De sega förhandlingarna för att lösa flygtvisten gav resultat på måndagskvällen. Luftfartsunionen IAU och Servicebranschens arbetsgivare Palta godkände då medlingsbudet i flygtvisten, meddelade riksförlikningsman Minna Helle på sin webbplats.

Det innebär att de strejker som hotade bryta ut på onsdag, torsdag och fredag ställs in. De skulle ha inneburit stora störningar i flygtrafiken.

Det medlingsbud som Helle gav tidigare på måndagen var det andra i tvisten. Det första förkastades av IAU förra veckan.

– Konstellationerna har varit problematiska på grund av de stora meningsskiljaktigheterna och principiella åsikter. Det visade sig vara exceptionellt svårt att hitta en lösning. Lösningen är säkert en lättnad såväl för parterna som för alla som lider av strejkerna, säger Helle i ett pressmeddelande.

Kärnan i tvisten har gällt vilket kollektivavtal som ska användas i Airpros markservice: Ett företagsspecifikt avtal som hittills eller ett allmänbindande för tjänsterna inom flygtrafiken. Helle tillägger att också många andra frågor låg på bordet.

Lösningen blev en kompromiss där man efter en övergångstid på ett år börjar följa det allmänbindande avtalet i markservicen på Helsingfors-Vanda flygplats och i Uleåborg. Parterna kom också överens om lokala arrangemang på flygplatserna. På de övriga flygplatserna används fortfarande Airpros företagsspecifika avtal.

Det nu godkända avtalet är treårigt.

– Det lugnar ner situationen inom Airpro för en lång tid och ger parterna en möjlighet att förbättra sina förhandlingskontakter, konstaterar Helle. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi