Lauantai, 21 Lokakuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

MOT: Nästan 20 miljoner suspekta ryska pengar fördes in Finland
Polisen i Finland har inte inlett någon förundersökning om pengarna från Moldavien och Lettland, uppger chefen för centralen för utredning av penningtvätt vid CKP Pekka Vasara för FNB.

Tv-programmet MOT rapporterade på måndagen att pengar till ett värde av cirka 19 miljoner euro har flyttats från Moldavien och Lettland till 28 finländska företag. Programmets redaktörer undersöker om det kan handla om rysk penningtvätt.

Vasara säger till FNB att Centralkriminalpolisen har haft täta kontakter med bland annat Moldavien. Men för att inleda en eventuell förundersökning behövs mera uppgifter från Ryssland.

– Det finns inga bevis för det ursprungliga brottet. Många moldoviska domare har åtalats för att de har gett felaktiga domar eller låtit bli att följa lagstiftningen om penningtvätt. Men var har pengarna kommit från? Vilket är det ursprungliga brottet? Finlands strafflag förutsätter att penningtvätt ska föregås av ett ursprungsbrott, säger Vasara.

Av pengarna har cirka 16 miljoner euro gått via Nordea, som redan tidigare har fått en varning och ett straff för att de har försummat förebyggandet av penningtvätt i Sverige. Pengar har flyttats också via andra stora banker, men summorna är betydligt mindre.

Nordea svarade inte på FNB:s begäran om en kommentar på måndagen.

Bara en bråkdel hittas

Vasara säger att polisen kommer över bara en bråkdel av de pengar som eventuellt har kommit via Finland. Vasar vill inte förringa summan på 19 miljoner euro, men säger att det potentiellt bara utgör en bråkdel.

Bakgrunden är en härva av ryska medel på upp till 20 miljarder dollar som via Moldavien har styrts till olika delar av världen.

Härvan avslöjades av en grupp journalister 2014, vilket ledde till flera brottsundersökningar. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi