Torstai, 23 Marraskuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Assange fri att gå – men kan gripas ändå
Våldtäktsutredningen kring Julian Assange läggs ner och häktningen hävs.

Men om Wikileaksgrundaren lämnar Ecuadors ambassad i London riskerar han ändå att gripas av brittisk polis.

Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Julian Assange kom besked i dag från överåklagare Marianne Ny. Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 har sannolikt nått sitt slut.

– Det är en total seger för Julian Assange, säger Assanges svenske advokat Per E Samuelson till Sveriges Radio Ekot.

Assange själv har meddelat via sms att han är "glad men lakonisk".

Inget uttalande om skuld

Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, säger hon.

Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.

Samuelsson för också ett resonemang om att USA-uttalanden om att man vill ha Assange fängslad spelat in. Men Ny tillbakavisar även det.

– Beslutet i dag har inte någonting med amerikanska myndigheters agerande att göra, säger hon.

Beslutet grundar sig istället på att "alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda" och att det inte längre framstår "som proportionerligt att upprätthålla" häktningen.

Bland annat kunde man aldrig formellt delge Assange misstanke om brott vilket krävs för att gå vidare. Han motsatte sig det vid förhören på ambassaden i London och Ecuadors villkor var att allt skulle bygga på frivilighet.

Oklart om fortsättning

Frågan är nu om Assange kommer att våga lämna ambassaden i ett försök att ta första bästa plan till Ecuador där han beviljats politisk asyl. Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger brittisk polis att han kommer att gripas för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden 2012.

Sedan tillkommer den fortsatta risken för en utlämning till USA där han är brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

Tidigare i dag sade en av Wikileaksgrundarens advokater, Melinda Taylor, till TT att brittiska och amerikanska myndigheter "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA.

Ville inte återvända

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras om brottsmisstankarna då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. (FNB–TT–Malin Ekmark)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi