Torstai, 23 Marraskuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Polis sköt beväpnad man i magen i Vasa
En konstapel vid polisen i Österbotten sköt en beväpnad man i magen i Vasa klockan ett natten till söndagen, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Det hela började med att polisen larmades till en bostad i stadsdelen Hemstrand. När polispatrullen kom till platsen möttes de av en cirka 60-årig man som gick mot dem. Han var beväpnad med ett handeldvapen och lydde inte polisens order.

– Situationen gick snabbt till och polisen tvingades dra vapen, säger kriminalkommissarie Jari Kinnunen vid polisen i inre Finland.

Kinnunen uppger att skottet avfyrades utomhus och att situationen inte utgjorde någon fara för utomstående. I bostaden fanns förutom mannen hans familjemedlemmar.

Mannen fick akutvård på platsen och fördes sedan till Vasa centralsjukhus. Skadorna han fått är inte livshotande.

Händelsen utreds som våldsamt motstånd mot tjänsteman och skjutvapenbrott. I situationen som ledde till att polisen larmades till platsen misstänks mannen för misshandel och olaga hot.

Polisen i inre Finland har tagit över utredningsansvaret.

I går sköt polis man i Helsingfors

I går på morgonen sköt polisen en man i benet i Hertonäs i östra Helsingfors. Den cirka 20-årige mannen betedde sig hotfullt och var beväpnad med en kniv.

Mannen lydde inte polisens order utan rusade mot poliserna med kniven i handen. Han hade också uppträtt hotfullt mot förbipasserande människor på Nitargatan vid Hertonäs strand.

Händelserna utreds som våldsamt motstånd mot tjänsteman och polisen i östra Nyland har tagit över utredningsansvaret.

Riksåklagarämbetet kommer att bedöma om polisens vapenanvändning i båda fallen var befogad.

Polisen använder sällan vapen

Polisen får endast använda vapen då man försöker stoppa en person som utgör ett omedelbart och allvarligt hot mot en annan persons liv eller hälsa och om det inte finns ett mildare sätta att tillgå, uppger Polisstyrelsen. FNB rapporterade i november att polisen använder skjutvapen i genomsnitt ett tiotal gånger per år.

Enligt Polisyrkeshögskolan skedde sammanlagt 385 situationer där polisen använde vapen mellan åren 2003–2013 och då avfyrades sammanlagt 122 skott.

Skotten innefattar också varningsskott.

Polisöverinspektör Mika Heinilä sade till FNB i november i fjol att det inte finns en direkt mall för hur poliser ska använda vapen. Situationen kan enligt Heinilä komma plötsligt då polisen larmas till platsen.

Enligt Polisyrkeshögskolans uppföljning använder polisen kraftåtgärder i genomsnitt i två av hundra polisoperationer där man griper en person. Som kraftåtgärder räknas bland annat fysisk kraftanvändning och användning av polishund.

I vart fjärde fall har personen som polisen använt krafttag mot haft ett vapen, eggvapen eller annat redskap i handen. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi