Torstai, 23 Marraskuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Kastlös väntas bli president i Indien
Det indiska parlamentet utser i dag landets näste president. En 71-årig kastlös, tidigare advokat väntas få en stor majoritet bakom sig.

– Jag är säker på att Shri Ram Nath Kovind kommer att bli en exceptionell president och förbli en stark röst för de fattiga, undertryckta och marginaliserade, twittrade Indiens premiärminister Narendra Modi i juni, då han nominerade Kovind till presidentposten.

Kovind är dalit, det vill säga kastlös eller så kallad "oberörbar" och skulle han bli vald är det andra gången en dalit utses till president. Rollen som president i Indien är främst ceremoniell men nomineringen av Kovind ses ändå som en viktig signal från premiärministern.

I Indien är Kovind mest känd för att försvarat daliter och andra utsatta gruppers rättigheter och är sedan många år aktiv i ett mindre hinduiskt stödparti till Modis BJP. Sedan 2014 är han guvernör i en av landets delstater.

Kovind väntas vinna omröstningen med stöd av ett 40-tal partier i parlamentet. Röstresultatet väntas komma på torsdag. (FNB–TT)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi