Lauantai, 21 Lokakuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Statsvetare: Inte säker på att Kenyatta vann
Sent på fredagskvällen meddelade Kenyas valkommission att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta valts till ännu en mandatperiod.

– Om frågan är varför Kenyatta vann är mitt svar att jag inte är säker på att han gjorde det, säger statsvetaren Anders Sjögren på plats i Nairobi.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta fick 54,27 procent och oppositionsledaren Raila Odinga 44,74 procent av rösterna, meddelade landets valkommission snt i går kväll.

Den oppositionella koalitionen Nasa vägrade delta i ceremonin där valresultatet offentliggjordes och kallade processen "en fars".

Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet som befinner sig i Nairobi, menar att oppositionens anklagelser om valfusk bör tas på allvar.

– Min reaktion är att de här siffrorna behöver granskas närmare utifrån de invändningar som oppositionen rest och det faktum att processen som valkommissionen använt sig av inte följt lagen, säger han.

Valkommissionen ska i samband med rösträkningen offentligt redovisa rösterna i varje valkrets, men i stället har den visat resultat från hela regioner. Valkommissionens förklaring har varit tekniska problem.

Osannolika resultat

I Kenya följer röstandet i huvudsak etniska linjer. Odinga representerar folkgruppen luo som dominerar de västra delarna av landet och som länge upplevt sig utestängd från den politiska makten. Kenyatta stammar å sin sida från gruppen kikuyu, liksom tre av de fyra presidenterna sedan självständigheten 1963. Men flera av de klumpvisa resultat som valkommissionen redovisat går enligt Anders Sjögren på tvärs mot det demografiska mönster röstandet borde följa.

Oro för våld

Oppositionen har sagt att den inte tänker ifrågasätta valresultatet i domstol, vilket har lett till oro för att den i stället kommer att uppmana till protester på gatan.

I sitt segertal manade Kenyatta till försoning och sa att det inte fanns någon anledning till våldsamheter.

På ett par ställen där oppositionen är stark utbröt protester strax efter att valkommissionen tillkännagivit resultatet. I staden Kisumu city och i ett slumområde i Nairobi använde polis tårgas mot demonstranter. Många befarar en upprepning av eftervalsvåldet 2007 då minst 1 200 människor miste livet. (FNB–TT)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi