Torstai, 23 Marraskuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

STT Uutiset

Makedoniens utrikesminister på besök i Finland
Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov är på besök i Finland. Han har träffat utrikesminister Timo Soini (NA) i Helsingfors i dag.

Enligt Utrikesministeriet diskuterade de aktuella frågor som Makedoniens närmande till EU och läget på västra Balkan.

Makedonien är en officiell EU-medlemskandidat och har ansökt om medlemskap i Nato. Namntvisten med Grekland har varit ett stort hinder för landet under förhandlingar.

Tvisten går tillbaka till början av 1990-talet då Jugoslaviens föll samman och Makedonien blev självständigt. Grekland motsatte sig starkt att landets skulle kalla sig Makedonien och sade att det historiska namnet är namn på en region, inte ett land. I officiella sammanhang, som i FN, går landet under namnet FYROM – före detta jugoslaviska republiken Makedonien.

Man har inte kommit någon vart i namntvisten på många år, men nu ser man tecken på att man vill finna en lösning. Utrikesminister Dimitrov besökte Aten i juni och hans grekiska kollega Nikos Kotzias ska besöka Makedonien senare den här månaden.

Makedonien har också haft inrikesproblem. I våras ledde den långt utdragna tvisten om att bilda regering till våldsamheter i landets parlament. Flera parlamentsledamöter skadades, däribland den nuvarande premiärministern Zoran Zaev.

Läget lugnade sig i början av juni då den nuvarande regeringen äntligen tillträdde. (FNB)

Källor också AFP, Balkan Insight

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi