Torstai, 23 Marraskuu 2017
CANews – myös näköislehtenä arkistossamme!

De första öppna finländska mästerskapen i Mathantverk

Kirjoittanut:  Pressmeddelande/MN
6 Lokakuu, 2016 - 11:22

De första öppna finländska mästerskapen i Mathantverk arrangeras 10-13 oktober på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg. Tävlingen är öppen för nordiska deltagare och har förutom mathantverkare från Finland lockat även deltagare från Sverige. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med 170 produkter i 29 tävlingsklasser.

Deltagare: https://www.novia.fi/assets/Sidor/2/1935/FMMathantverk2016-Tavlingsdelta...

Jurybedömningarna sker inför öppen ridå på tisdag 11 oktober från och med klockan 11 i det före detta kosthållet Smakis vid Yrkeshögskolan Novia.

Tävlingen bedöms av en namnstark jury. Jurymedlemmarna ägnar en hel dag åt att bedöma utseende, konsistens och inte minst smak och doft på de tävlande produkterna. Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare minst tre medlemmar. I juryn sitter bland annat matskribenter, lärare, forskare och andra aktörer inom matbranschen. Jurymedlemmarna presenteras här: https://www.novia.fi/assets/Sidor/2/1954/Jurymedlemmar-2.pdf

Prisutdelningen äger rum på onsdag kväll den 12 oktober i samband med en festmiddag på Fiskars Bruk. Middagen är tillredd av finaste lokala råvaror och det är ännu möjligt att anmäla sig till tillställningen som börjar klockan 18.

De prisbelönta produkterna presenteras i en produktutställning på torsdag morgon den 13 oktober på Yrkeshögskolan Novia. Då kan man också bekanta sig med juryutlåtanden och producenter.

I samband med tävlingen arrangeras en mängd aktuella seminarier och företagsbesök, som är öppna för alla matintresserade och aktörer inom matbranschen. Bland annat behandlas den nordiska matkulturen och det nordiska skärgårdssamarbetet. Av föreläsarna kan nämnas bland annat Jenny Neikell och hennes anförande om fermentering, dvs. matlagning med mikroorganismer. Mathantverkaren Jenny Neikell från Sverige, är känd från sin blogg Surtantens syrade. En föreläsning om Mathantverk i de arktiska områdena hålls av Thora Valsdottir, från Island som introducerar matkulturen och mathantverket i de västnordiska länderna. Mathantverk och offentlig gastronomi är ett aktuellt tema, som behandlas av bland andra verksamhetsledare Bodil Cornell från mathantverkscentret Eldrimner i Sverige.

Anmälningar till seminariet, företagsbesök och kvällstillställningar görs på adressen https://www.novia.fi/mathantverkfm/program/anmalan-till-seminarieprogram

FM i Mathantverk arrangeras i samarbete mellan jord- och skogsbruksministeriet, Yrkeshögskolan Novia och projektet Kustens Mat. Tävlingen är en del av det program som Finland arrangerar under sitt ordförandeskapsår i Nordiska ministerrådet. I programmet ingår flera evenemang inom matsektorn av vilka det största evenemanget är FM-tävlingen i Mathantverk. Projektet förordas finansiering via Programmet för utvecklande av landsbygden i Fastlandsfinland.

Mer information: www.novia.fi/mathantverkfm

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi