Fredag, 18 Augusti 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

YLE Svenska

Prenumerera på innehåll Senaste nytt på svenska.yle.fi
Nyheter från Svenska Yle
Uppdaterad: 13 min 9 sek sedan

Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

1 tim 13 min sedan

Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

Hotell och taxibilar hjälper turister

17 augusti, 2017 - 23:31

Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

Oravais teater får Mittnordiska kulturpriset

17 augusti, 2017 - 22:00

Oravais Teater får tillsammans med Ånge Kabaré från Sverige det Mittnordiska kulturpriset 2017. Prissumman är 30 000 svenska kronor.

Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

17 augusti, 2017 - 21:57

Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Världsledare reagerar på attacken i Barcelona – Macron: Vi förblir enade

17 augusti, 2017 - 21:57

Flera statschefer har uttryckt sina kondoleanser till de som drabbats av attacken i Barcelona. Samtidigt säger de att terrorism måste fördömas.

Åbo firade Konstens natt – "Det viktigaste är att träffa bekanta"

17 augusti, 2017 - 21:50

Jazz, dans, bibliotekscyklar och barnmusik. Det är bara ett axplock av vad Konstens natt bjöd på i år. De Yle Åboland pratar med är överens om att det viktigaste ändå är att träffa bekanta i vimlet.

Lahti-Liukkonen och Parkkinen avancerade från gruppspelet i EM

17 augusti, 2017 - 21:42

Taru Lahti-Liukkonen och Anniina Parkkinen tog sig som enda finländska kombination vidare från gruppspelet i EM i beach volley i Lettland. De tre övriga paren förlorade alla sina tre matcher.

"Sirener susar förbi och rykten sprids på sociala medier" - skakat ögonvittne i Barcelona

17 augusti, 2017 - 21:31

Finlandssvenska Albert Ducaj bor i Barcelona men befinner sig i ett bostadsområde längre bort från La Rambla. "Folk är oroliga och rykten sprids på sociala medier. Det är fruktansvärt", säger han till Svenska Yle.

Finländare i Barcelona: Folk var hysteriska och grät

17 augusti, 2017 - 21:19

Esa Posio från Rovaniemi var på torsdagskvällen ute och åt i centrum av Barcelona, bara några hundra meter från turiststråket La Rambla där en skåpbil körde på en folkmassa.

Sauli Niinistö: Terrorismen slog till mot Europa igen – Utrikesministeriet följer med händelserna

17 augusti, 2017 - 21:01

Presidenten följer med bestörtning med händelseförloppet i Barcelona. Utrikesministeriet har öppnat ett situationsrum, berättar utrikesminister Timo Soini.

Namnförsedda blodprov hittades på soptipp i Karleby

17 augusti, 2017 - 20:49

Ett tjugotal provrör med blodprover har blivit liggande på marken vid deponiplatsen för riskavfall vid Storkohmo avfallsanläggning i Karleby. På provrören stod bland annat patienternas namn, personbeteckning och datum för provtagning.

FIFA publicerade kandidaterna för världens bästa spelare

17 augusti, 2017 - 20:46

FIFA har publicerat 24 manliga spelare och tio kvinnliga spelare som gör upp om vem som är världens bästa fotbollsspelare. Inga finländare återfinns på listan, däremot nog två nordbor.

OS-mästaren i landsvägscykling åkte fast för dopning

17 augusti, 2017 - 20:17

OS-mästaren i landsvägscykling från Peking 2008, spanjoren Samuel Sanchez, har åkt fast för dopning.

Också Kvinnokliniken har problem med inneluften - Barnmorskeinstitutet stänger i höst

17 augusti, 2017 - 20:00

När Barnmorskeinstitutets sjukhus stängs i höst blir Kvinnokliniken det enda förlossningssjukhuset i Helsingfors. Nu larmar personalen om att inomhusluften också där är dålig.

Österrikiske storstjärnan svårt skadad

17 augusti, 2017 - 19:41

Den österrikiske alpinstjärnan har brutit benet under ett träningspass. "Nästa skiddag kommer dröja lite", skriver han på Facebook.

Matglädje i Houtskär - sälkött, cirkus och läcker skräpfisk

17 augusti, 2017 - 19:40

På lördag är det dags för Matglädje i Houtskär. Det är tredje gången evenemanget ordnas och i år ska gästerna bland annat få smaka på sälkött.

Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

17 augusti, 2017 - 19:28

Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

Johaugs manager: Domen faller på tisdag

17 augusti, 2017 - 19:12

Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

USA:s komplicerade rasistiska historia flyter upp till ytan igen med Trumps utspel

17 augusti, 2017 - 19:00

President Donald Trump gör allt på ett annorlunda sätt än vad hans företrädare gjort. Hans senaste uttalanden har dock väckt stor oro. USA har en komplicerad rasistisk historia och Trumps utspel - eller "kollaps" - är en påminnelse om det mörker som existerat.

Polisen: 13 döda då bil körde in i folkmassa i Barcelona

17 augusti, 2017 - 18:57

En paketbil körde på torsdag eftermiddag in i en folkmassa på den kända turistgatan La Rambla i Barcelona. Den katalanska polisen betraktar händelsen som en terrorattack. Enligt polisen har 13 personer dödats. Lokala myndigheter talar om 100 skadade.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi