Lördag, 21 Oktober 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

YLE Svenska

Prenumerera på innehåll Senaste nytt på svenska.yle.fi
Nyheter från Svenska Yle
Uppdaterad: 12 min 36 sek sedan

Hur hamnade Kittilä i historisk kommunkris?

1 tim 1 min sedan

Kittilä kommun är i en minst sagt ovanlig situation. I kommunfullmäktige ingår 11 personer som är åtalade för tjänste- och arbetsbrott.

Störningar i tågtrafiken i huvudstadsregionen

1 tim 24 min sedan

Problem i Vanda krånglar till det för tågtrafiken, med inställda turer i huvudstadsregionen som följd. Också fjärrtrafiken påverkas.

Mugabe blev goodwill-ambassadör för WHO – valet får skarp kritik

2 tim 8 min sedan

Zimbabwes president Robert Mugabe anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, men det hindrar inte WHO från att utse honom till goodwill-ambassadör.

Det var sju gånger farligare att vara barn på 70-talet än i dag

2 tim 12 min sedan

Tycker du att dagens säkerhetstänk har gått för långt? Ibland hör man sägas att det för 40 år sedan inte fanns cykelhjälmar, krockkuddar eller bilbälten i baksätet och att ingen tog någon skada av det. Sanningen är att rätt många barn inte överlevde barndomen på 70-talet.

Mor- och farföräldrar i fokus - stora känslor på spel

2 tim 38 min sedan

Alla vill barnets bästa men metoderna kan kollidera. Den äldre generationen ska hålla sig till reglerna och småbarnsföräldrarna får inte kräva och skuldbelägga, så lyder råden från familjeexperter på den nationella dagen för far- och morföräldrar.

Ny Eurojackpot till Finland – 41,6 miljoner

20 oktober, 2017 - 23:08

Huvudvinsten i Eurojackpot landar i Finland igen. Den här gången ger den enda rätta raden 41,6 miljoner euro.

Brand förstörde delar av en sjukhusklinik i Åbo

20 oktober, 2017 - 22:47

En brand har härjat vid en klinik för specialiserad sjukvård vid Åbo stadssjukhus.

Räikkönen långt efter täten på träning

20 oktober, 2017 - 22:14

Kimi Räikkönen öppnade tävlingshelgen i USA med att köra långsamt. Valtteri Bottas var trea under den första träningen, men långt efter sin stallkamrat.

Nummer 478? Finlands första hedpiplärka skådades i Korsholm

20 oktober, 2017 - 22:08

Hedpiplärkan har för första gången skådats i Finland. Den lilla piplärkan upptäcktes på fredagen på Västra Norrskär i Korsholm.

Målfest i hockeyligan – 44 mål på fem matcher

20 oktober, 2017 - 21:57

Det var inte målvakternas afton i Hockeyfinland. Allra värst hade Ilveskeepern Markus Ruusu det. Han släppte in åtta puckar när laget rasade ihop i derbyt mot Tappara.

Kompositören Toni Edelmann är död

20 oktober, 2017 - 21:21

Kompositören Toni Edelmann har gått bort, 71 år gammal. Edelmann komponerade musik för film, tv, hörspel och teater, och skapade också balett-, kammaropera- och körverk.

VPS-veteranen: ”Fansen ropade mitt namn – då kom tårar”

20 oktober, 2017 - 21:10

Ville Koskimaa och Veli Lampi gjorde sista insatsen i Sandviken. De fick se på när Sebastian Strandvall förgyllde kvällen med att sätta punkt för den nattsvarta sviten. ”Det är en dröm att sluta så här”, säger Lampi.

Tjeckiska valet väntas bli en sillsallad - med lokal Trump som segrare

20 oktober, 2017 - 20:49

Tjeckerna inledde röstandet i sitt två dagar långa parlamentsval på fredagen. Opinionsmätningarna spår en seger för det liberal-populistiska partiet Ano och dess grundare, mediemogulen Andrej Babis.

Forssell frälste HIFK på stopptid i bottendramat: "Nu får vi drömavslutning"

20 oktober, 2017 - 20:48

HIFK skjuter fram avgörandet i bottenstriden. Två sena mål av Mikael Forssell håller liv i HIFK:s hopp om att undvika ligakval. "Alla anfallare drömmer om det här", säger Forssell.

SVT-chef avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

20 oktober, 2017 - 20:05

En SVT-chef som anklagas för sexuella trakasserier säger upp sig med omedelbar verkan. SVT ska också polisanmäla chefen, till följd av uppgifter som kommit fram i en intern utredning.

Tiotals döda i två moskéattacker i Afghanistan

20 oktober, 2017 - 19:38

Över 70 människor har dödats i två separata attacker mot moskéer i Afghanistan. En attack mot en shiamoské i Kabul dödade åtminstone 39, medan en annan attack mot en sunnimoské i centrala Afghanistan krävde minst 33 dödsoffer.

Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

20 oktober, 2017 - 19:36

I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Ujula stadigt kvar i racet om att bli Vandas nya stadsdirektör

20 oktober, 2017 - 18:40

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har seglat upp som en av förhandsfavoriterna till ny stadsdirektör i Vanda. På fredag föll fem av nio kandidater bort i en första gallring i stadsdirektörsvalet.

Västnyländsk poddfredag: Lider EIF av plaststols-syndromet?

20 oktober, 2017 - 18:37

Sportpodcasten Hemohes talar om Ekenäs IF:s skatteskulder och bjuder på fantasifyllda förklaringar till de ekonomiska problemen.

Tidigare Moskvaambassadören Hannu Himanen: Finland borde ansluta sig till Nato

20 oktober, 2017 - 18:30

Finland borde ansluta sig till militäralliansen Nato så snart som möjligt, anser Finlands tidigare Moskvaambassadör Hannu Himanen.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi