Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Ostkaka

Skriven av:  CAN
5 april, 2012 - 09:04

Kakbotten:
14 Digestivekex
1/2 dl socker
2 tsk kanel
60 g smält smör

Fyllning:
300g naturell mjukost, t.ex. Philadelphia
2 dl socker
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 172 tsk vaniljsocker
saften av ½ citron

Glasyr:
2 dl crème fraiche

Smörj en kakform. En med löstagbar botten fungerar bäst. Smula
kexen och blanda i sockret, kanelen och det smälta smöret. Tryck
kexblandningen i kakformen. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda smältosten och sockret. Skilj äggvitan från gulan. Var
noga att ingen gula hamnar i vitan. Blanda gulorna i ostblandningen.
Vispa vitorna till skum.

Tillsätt mjölet, vaniljsockret och citronsaften i ostblandningen.
Rör den jämn. Blanda sist försiktigt ner vitorna.

Häll blandningen i kakformen och grädda ca 50 minuter. Låt kakan
svalna och bred ut crème fraichen jämnt över kakan. Ostkakan
är godast som kall. Du kan spara den i kylen tills den serveras. Till
kakan kan du bjuda på färska bär, frukter eller läcker sylt.

Man kan också frysa ner kakan. Låt kakan smälta minst en halvtimme
innan du serverar den. Man kan också lätt åstadkomma en
glutenfri kaka: använd då glutenfria Digestivekex (observera då
storleken: t.ex. Sempers Digestive havrekex är hälften så stora som
de vanliga så du behöver 28 stycken. Använd glutenfritt vetemjöl
till fyllningen.

Njut av den goda kakan!

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi