Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Rönnbärssylt

Skriven av:  Mona Salama
4 oktober, 2014 - 13:27

Rönnbären hör till hösten och de något bittra bären kan användas till vackra sylter, geleér och chutney. Rönnbären är sura, men du kan göra smaken mjukare genom att smaksätta sylten med vanilj, kanel eller en skvätt konjak. Äpplen kan användas i sylten för att ge den en mjukare smak och en vacker färg. Du kan också frysa ner bären i ett bar timmar, vilket tar bort en del av syrligheten.
 
1 kg rönnbär
½ dl vatten
500 g syltsocker
en vanilj- eller kanelstång
(2-3 msk konjak)
 
Lägg de rengjorda bären och vattnet i en kastrull. Hetta upp på svag värme, tills det bildas vattenånga från bären. Blanda i syltsocker och en vanilj- eller kanelstång. Koka bären på svag värme under omröring i ca 15 minuter. Ta bort skummet, lyft kastrullen från plattan och låt svalna omkring en halv timme. Du kan smaksätta sylten med konjak. Häll sylten i upphettade burkar och stäng omsorgsfullt. Sylten stelnar under ett dygn.
Copyright © 2009-2017     www.canews.fi