Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Nagu Kajak erbjuder paddling i Nagu

Skriven av:  Text & Foto: GÖSSE STORFORS, Foto/KUVA: Joakim enckell
28 januari, 2015 - 16:35

Nagu Kajak kallar sig ”en lös sammansättning av folk som är intresserade av att paddla”.
 
Orden kommer från Kaj Arnö som svar på frågan om det är en registrerad förening eller vad det handlar om.
 
I fjol gav Nagu Kajak ut en ”tidlös utgåva inför sommaren 2014”. Den innefattar det mesta man behöver veta om paddling, inte minst då paddling i Nagu. I tidningen presenterar sig Kaj Arnö som ”ivrig Nagupaddlare” men han är definitivt en av de drivande krafterna bakom Nagu Kajak.
 
– Det som man kan göra paddelmässigt i Nagu är helt unikt. Det finns alltid en skyddad led som man kan paddla. Och när man blir mera van kan man blicka längre utåt. Det är inte långt till Åland och den yttre skärgården.
 
På mittuppslaget i tidskriften finns en karta över Nagu med olika paddlingsrutter och 38 bilder. Kartan finns också som särtryck i större format.
 
Ernholm runt är kanske den vanligaste av de kortare rutterna. Andra exempel är Vallmo runt och Biskopsö runt. Lördagen före midsommar ordnas Nagu kajakmaraton på 43 km, med start och mål på Kyrkbacken, runt Lillandet, Kirjais, Pensar och Sandö.
 
– 2010 skaffade vi de första kajakerna och från 2012 har vi kallat oss Nagu Kajak, berättar Arnö.
 
Joakim Enckell som också hör till sammanslutningens drivande krafter berättar att 2012 också var första gången som man ordnade Nagu kajakmaraton.
 
– Första året var vi 12 deltagare, andra året 8 och i fjol satte vi rekord med 13 deltagare. Vädret spelar förstås en avgörande roll för deltagandet. Men en inbiten paddlare bryr sig inte så mycket om vädret. Man kan faktiskt paddla året runt om det är öppet vatten. Man kan till och med gå på isen tills man kommer till öppet vatten.
 
För det krävs givetvis ordentlig utrustning, inte minst torrdräkt. Det är det första paddlarna drar på sig innan de sjösätter kanoterna en vacker vinterlördag i slutet av november i Nagu gästhamn.
 
– Vi paddlar varje lördag om det är möjligt. Normalt brukar vi vara 5-6 paddlare men i dag är vi faktiskt bara 3. En till var på väg men fick förhinder, konstaterar Enckell i färd att ge sig ut på en tur tillsammans med Sussi Henriksson och Åsa Sundström.
 
Kaj Arnö hoppas kunna väcka ett större intresse för paddling i Nagu.
 
– Vi ser gärna att flera kommer med. Ett sätt att locka folk var tidskriften i fjol och via Nagu kajakmaraton hoppas vi kunna få nya kontakter. Vi finns också på Facebook och har en hemsida på webben.
 
Nagu Kajak ordnar också längre färder i grupp.
 
– I början av september paddlade vi först ut till Aspö och vidare till Nötö och Björkö där vi paddlade på den stora insjön. Vi har också varit till Mattholm, Lenholm och Sattmark i Pargas. Nu vill jag gärna paddla norrom Dombron i Åbo och sen i de inre vattnen kring Kustö, att uppleva den egna bakgården med egen muskelkraft.
 
I fjolårets tidskrift fanns också en artikel om en paddling från Kökar till Utö med rundning av både Kökar och Utö. Också paddling i Kimitovattnen får en sida och som exempel på paddling längre bort nämns Venedig och norska Atlantkusten. 
Copyright © 2009-2017     www.canews.fi