Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

’Sjörövarnäste’ året runt i Pargas

Skriven av:  Gösse Storfors
21 september, 2015 - 12:16

Restaurang Malmen i hotellet har slagit upp dörrarna igen.
 
Nu finns Sjörövarnästet i Pargas hela året och inte bara under sommaren. Marina Eskolin som i 20 år har drivit Kalkholmens gästhamn i Pargas centrum öppnade den 7 september dörrarna till restaurang Malmen, dvs. hotell Kalkstrands restaurang som har varit stängd en längre tid.
 
– Nina Mickelsson är med om projektet även om det går i mitt företags namn (Sjörövarnästet Ab). Det finns en ständig efterfrågan på lunch i centrum och dessutom har jag länge velat ha ett året runt ställe i Pargas, säger Marina Eskolin om orsaken till att hon beslöt satsa på Malmen.
 
De senaste åren har hon vintertid haft hand om lunchrestaurangen i tennishallen Aktia Arena i St Karins. Den lämnar hon vid årsskiftet eller tidigare om det uppenbara sig någon som är intresserad av att ta över före det.
 
Restaurang Malmen ligger bara ca 50 meter från gästhamnen och när man studerar menyn känns det som om gästhamnen bara skulle ha flyttat ett stenkast och nu finnas året runt i Pargas.
 
– De mest populära rätterna från gästhamnen såsom fisken, schnitzlarna och pepparbiffen finns med, liksom den populära hamburgartallriken och en ny R&M-hamburgare med 180 g helkött och olika valbara tillägg. Dehär finns på a la carte listan efter lunchen som serveras mellan 10.30 och 15.00. I alla rätter ingår salladsbord och kaffe och prisnivån är den samma som i gästhamnen.
 
I väntan på att få över de anställda som än så länge jobbar i tennishallen har man anställt en handfull nya.
 
– En trumf för oss är att personalen är från Pargas och att vi alla talar svenska. Man bör få service på sitt modersmål i Pargas, säger Eskolin bestämt.
 
Det är inte på alla ställen man kan räkna med sådan lyx i Pargas nuförtiden.
 
Lika viktigt är det att man prioriterar lokala råvaror i maten.
 
– Allt som det bara är möjligt att få tag på i närheten är lokalproducerat, precis som det har varit i gästhamnen.
 
En del av restaurangen inreds till cafeteria.
 
– Det finns inget café i Pargas som har kvälls- och söndagsöppet. Vår cafeteria är öppen som restaurangen, dvs dagligen till klockan 22, köket stänger kl. 21. Cafeterian ska få en skild disk och vi kommer att ha en hel del hembakt till salu där.
 
Marina Eskolin betonar att Malmen är ett ställe dit alla är välkomna. Det är absolut ingen lyxkrog. Den förmånliga prisnivån talar för det och man försöker också visa det med olika slags program.
 
– Vi kommer att ha en trubadur eller musikalisk underhållning på onsdagar 1–2 ggr i månaden, En gång i månaden blir det dans och dessutom olika temakvällar då och då. Lördagens den 24 oktober håller vi Oktoberfest med musik av lokala bandet Moonlighters men annars med tyska specialiteter som bratwurst o.d.
 
Restaurangen rymmer mellan 300 och 400 platser beroende på hur man räknar. Dessutom finns ett kabinett för 40 personer och en terrass med jättefin havsutsikt när en hel del onödiga buskar och träd har röjts undan. Samma fina utsikt har man också från glasverandan och cafeterian, ja nästan från hela restaurangen.
 
Hotell Kalkstrand fortsätter som en del av Strandbo Group men Sjörövarnästet sköter om in- och utcheckning samt hotellgästernas frukostservering.
Copyright © 2009-2017     www.canews.fi