Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Reko-handeln blomstrar i Pargas

Skriven av:  Gösse Storfors
26 november, 2015 - 08:59

Över 1 000 medlemmar redan under det första halvåret.

I juni 2013 hölls den första Reko-dagen i Jakobstad. Initiativet togs av Thomas Snellman från Pedersöre enligt modell från Frankrike. Konceptet visade sig lyckat från första början och det tog inte länge förrän det började bildas Reko-ringar på annat håll.

Nu drygt två år senare finns närmare 100 ringar runtom i landet med tillsammans nästan 100 000 medlemmar i form av konsumenter och producenter. Nästa år väntas omsättningen stiga till 40 miljoner euro.

Reko-konceptet går ut på att producenterna säljer sina varor direkt till konsumenterna på beställning en viss tid en viss dag. Beställningar och kontakter sköts via facebook.

I Pargas har Reko-handeln nu ett drygt halvår på nacken och har också här visat sig vara en succé. Redan i slutet av sommaren översteg medlemsantalet 1 000 och flera kommer till hela tiden.

– Vi startade i april och vi blev nog positivt överraskade över det stora intresset och framgången, säger Tove Bornemann som tillsammans med Helena Särkijärvi tog initiativet och håller i trådarna för ringen i Pargas.

I Pargas hålls Reko-dag varannan onsdag på Gamla Malmens torg där avhämtningen av produkter sker under en halvtimmes tid kl. 18–18.30. Nu när det redan är mörkt den tiden har det blivit ännu mera stämningsfullt när försäljarna har försett sig med lyktor och ljus.

– De flesta producenterna kommer från Pargas. Högst en tredjedel kommer utifrån även om det kan variera något från gång till gång. Själv tycker jag att Reko är det bästa sättet för små producenter att kunna sälja sina produkter, säger Tove Bornemann.

Reko står för rejäl konsumtion och det är alltså fråga om närproducerade livsmedel, ofta eko-odlat, vilket delvis förklarar att en hel del varor är dyrare än i snabbköpet trots avsaknaden av mellanhänder. I gengäld får man rena livsmedel med garanterat ursprung och av god kvalitet – oftast betydligt bättre än i supermarketen.

Typiska Reko-produkter är grönsaker, rotfrukter, potatis, örter, ägg, bröd, fisk, kött av både nöt, svin och lamm, bär och frukter, honung och olika förädlade produkter.

Innan jul blir det ännu tre Reko-dagar i Pargas, onsdagarna den 2 respektive 16 december och dessutom en extra sista utdelning strax före jul tisdagen den 22 december.

Till Reko-ringen i Pargas kan man ansluta sig genom att kontakta Tove Bornemann eller Helena Särkijärvi via facebook.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi