Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Kulturhuset Karelia

Skriven av:  Mona Salama
26 november, 2015 - 09:19

Teater, film, jazzmusik, sång och dans. Det händer massor också under vinterhalvåret i sommarstaden Ekenäs. Kulturhuset Karelia har utvecklats kontinuerligt och står idag för en viktig del av kulturutbudet i Ekenäs och hela Raseborg. Den här hösten har Karelia stått värd för bland annat musik- och danskvällar, stand-up-shower och teaterföreställningar. Karelia är ett av kulturhusen i Finland, som spelar en allt viktigare roll för det lokala kulturlivets överlevnad.

Då CA News besöker Karelia, håller man på och förbereder ett av årets största evenemang, litteraturfestivalen Bokkalaset, som i år firar 15-årsjubileum. Karelia är en av Bokkalasets många scener och här arrangeras bland annat paneldiskussioner och musikuppträdanden. Ett annat årligen återkommande evenemang är Ekenäs Filmfest, som firar 10-årsjubileum år 2016. - Målet för Karelia är att vara ett kulturhus för alla, berättar Nina Hanson, som verkar som produktionsledare.  Vi satsar på att locka nya grupper, bland annat finskspråkiga och vi hoppas att Karelias program drar till sig publik också från grannkommunerna.  

Namnet Karelia kommer från biografen med samma namn, som grundades i Ekenäs år 1939 av familjen Stoltze. Efter att biografen lagt ner sin verksamhet år 2007 stod biografsalongen tom en tid innan Kulturhuset tog över verksamheten. Kulturhuset upprätthålls av Föreningen Kulturhuset Karelia i Ekenäs r.f. som bildades år 2008 av en grupp kulturentusiaster på initiativ av Erik Pöysti.  En central person i föreningen var hedersordförande Henrik Otto Donner, som gjorde stora insatser till förmån för kulturhuset. För tillfället har man omkring 120 medlemmar av vilka de flesta är personmedlemmar.  Man får gärna komma med förslag och önskemål beträffande programmet, säger Hanson. Den konstnärliga ledningsgruppen har ansvaret för programutbudet och man samarbetar med andra lokala kulturaktörer och bland annat Raseborgs stads kulturbyrå.

Förutom Nina Hanson jobbar två andra personer på kulturhuset. Sedan några månader tillbaka har man igen en biljettförsäljningspunkt, som är öppen under vardagar klockan 12-17. Tillbaka på Karelia är också Erik ”Miki” Pöysti som verkar som scenmästare och som kallar sig Karelias ”allt-i-allo”.

Föreningens målsättning är att skapa ett västnyländskt allaktivitetshus för kultur, nöje, konferenser och utbildning.  Galleri Karelia kompletterar utbudet och erbjuder lokala konstnärer en chans att regelbundet ställa ut för en rimlig kostnad, men ger även Ekenäsborna en möjlighet att se kvalitetskonst från andra orter. 

- Tänä syksynä meillä on ollut useita loppuunmyytyjä näytöksiä, mm. Humor Husetin stand up-ilta ja suosittu ruotsalainen blueslaulaja Louise Hoffsten vetivät täydet katsomot, Hanson kertoo. Lokakuussa Kareliassa järjestettiin konferenssi Kulttuuria kaikille, jonka tavoitteena oli edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä huomioivia kulttuuripalveluja. Konferenssissa keskusteltiin mm. kulttuuripalveluiden saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämisestä. Kulttuuritalo Kareliassa on tehty parannuksia, joka mahdollistavat pyörätuolilla liikkuvan vierailun ilman avustajaa.

- Den här hösten har vi haft flera slutsålda föreställningar, bl.a. HumorHusets stand up-kväll och konserten med den populära svenska bluessångaren Louise Hoffsten drog fullt hus, berättar Hanson. I oktober stod Karelia värd för konferensen Kultur för alla, vars målsättningar var att främja kulturtjänster som tar hänsyn till olika slags besökare och aktörer. På konferensen diskuterades frågor gällande bland annat tillgänglighet och mångfald. I Kulturhuset Karelia har man gjort förbättringar, som gör huset tillgängligt också för rullstolsbundna besökare.

Ur den kommande repertoaren, lyfter Hanson fram musikalen Hemlis, som har premiär i mars. Bakom manuset står Sanna Lindholm och Annette Ström med hjälp av författaren Monika Fagerholm. Seija Metsärinne regisserar, Sanna Lindholm och Kristoffer Holmberg är musikansvariga, för koreografin står Annette Lundell. Kristoffer Holmberg ansvarar också för scenbandet med studerande på Lärkkulla pop- och rocklinje. Själva musiken i Hemlis kommer att bestå av allt från gamla Elvis-godingar till nyskrivet material.

Kommande program på Kulturhuset Karelia
Kulttuuritalo Karelian tulevaa ohjelmaa

29.11. Hurja Piruetti Julshow/Joulushow
3.12. Mamma Mu och Kråkan

2016
14.1. Nordic Trinity, jazz
21-22.1. Ekenäs Filmfest – Tammisaaren Elokuvajuhlat
28.1. Erja Lyytinen
5.2. Stage Night XIII
6.2. Ved,kvinnor och sång med Henrik Hulden, Guido Jäger och Jonas Jungar
3.3. Premiär på Musikalen Hemlis – Musikaali Hemliksen ensi-ilta

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi