Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Bästa resmålet i Finland 2016? - Jo, Kimitoön!

Skriven av:  Text och foto: EMILIA ÖRNMARK KÄÄNNÖS: INGRID SANDMAN
20 januari, 2016 - 12:11

Finlands största och ledande resetidning Mondo har valt Kimitoön till det bästa inhemska resmålet 2016. Kimitoön finns med på en lista där Mondo lyfter fram de 15 resmål i världen man inte bör missa år 2016. Ön presenteras här jämsides med destinationer som t.ex. Tallinn (för sina delikatesser), Billund i Danmark (som en lämplig familjesemester), Taipei i Taiwan (för kulturlivet) och Málaga i Spanien (en klassiker som gör come back).

- Det känns jättefint! säger turistchef Benjamin Donner, som är medveten om att den grupp som långsiktigt jobbar med utnämningen av resmålen besökte ön under sommaren.

Utmärkelsen kommer att användas för att ytterligare synliggöra ön. Donner har varit i kontakt med Mondos redaktion och diskuterat om att samarbeta på mässor gällande marknadsföring. Troligtvis är detta något man går in för redan under resemässan i Helsingfors nu i januari.

Donner menar att för att få en sådan här utmärkelse krävs det förstås att här finns aktiviteter och att destinationen är synlig: Kriterier som Kimitoön bevisligen uppfyller.

- Erkännandet är viktigt. Att någon annan säger att Kimitoön är bra betyder så mycket mer än då vi själva berättar det. Det är också viktigt att vi på orten förstår hur bra här är och hur viktigt det är att satsa på turismen.

I Mondos text beskrivs Kimitoön som ”trähus, utflykter till öar och blåbärsdrömmar”. Att Kimitoön presenteras just nu har att göra med att fortön Örö öppnade för allmänheten i somras, och är ett starkt kort för turismen på Kimitoön. Förutom Örö nämns bruksmiljön i Dalsbruk, Amos Andersons hemgård Söderlångvik, Sagalunds museum och Bengtskärs fyr. Ett speciellt omnämnande får också Farmors Café på Högsåra.

Besöksmål i Kimitoöns skärgård
- Örö, kustfort med höga naturvärden.
- Bengtskärs fyr, Nordens högsta fyrbyggnad.
- Rosala Vikingacentrum, genuin vikingaby med tidsenliga aktiviteter.
- Kasnäs Skärgårdsbad, hotell, badanläggning, restaurang, gästhamn, camping, aktiviteter.
- Högsåra, skärgårdsby med bland annat Farmors Café.
- Dalsbruk, över 300 -årig bruksmiljö, Baltic Jazz, Norpas, September Open.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi