Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Baltic Jazz 2016: Fräscht och nytt inom traditionella ramar

Skriven av:  Emilia Örnmark/IS
14 april, 2016 - 10:36

Det gäller att vänta ännu tre månader, men sen är det dags för årets version av Baltic Jazz! Festivalen går i år av stapeln den 8-10 juli och på programmet finns både det där riktigt traditionella, jazziga, men också helt nytt och faktiskt en helt ny genre.

Från arrangörshåll ser man speciellt fram emot konserterna i parken och hoppas på en lika fin stämning som ifjol. I parken på lördag blir det picnic-konsert med Jukka Perko Hurmio 2.0. Bandet spelade på slottsbalen 2015. Deras jazz bygger på gamla finländska schlagers. Under samma konsert blir det SUMU Big Band, som kommer att fylla scenen med ett big band med stråksektion: totalt kommer det att bli 40 musiker. Konserten avslutas med Scott Hamilton Quartet. Amerikanska Hamilton har inte besökt Finland på 20 år, men styr i år kosan mot Dalsbruk!

- Den här konserten är för den som gillar traditionell swing, säger Sanna Järf, ordförande för Baltic Jazz.

Hon berättar att SUMU Big Band inledde sin karriär som blåsorkester för en scoutkår. Bandet besöker nu Baltic Jazz för första gången.

OM KVÄLLARNA blir det dans. På fredag i Verkstan tar man in en helt ny genre, nämligen latinska rytmer. Dem står dels Neff Irizarry and Nepenthe och dels Grupo Café för. Irizarry kommer ursprungligen från Puerto Rico och bjuder med sitt band på en blandning mellan funk, latinska rytmer och modern jazz. Grupo Café är ett band på sju personer och har tre dansare med sig.

- Det ska bli spännande att se hur folk tar emot det här. Vi har haft Bossanova förr, men inte i sådan här uppsättning, säger Järf.

Även på lördag hoppas man på dans, fast då till jazztoner. Då blir det bl.a. glad jazz av Acoustic Dixie Six feat. Heidi Kiviharju samt Jam Session, då bl.a. de unga jazzstjärnorna Ville Vannemaa och Kasperi Sarikoski får visa vad de går för.

Jatkot, där det brukar dansas ivrigt, avslutar festivalen på söndag i Verkstan. Då blir det blues med Petri Matero Group, Bruce Almighty – Bruce Springsteen-covers med Riddo Ridberg i spetsen. Pargasbandet TrrTrrTrr avslutar enligt tradition kvällen.

För barn blir det på lördag Arne Alligator och Djungeltrumman och samma dag med ungdomar som målgrupp: Krista Siegfrids. Hon är känd bland annat i Eurovisionssammanhang. Men innan Sigfrieds äntrar scenen får publiken lyssna till Kimitoötjejen Amanda Sjöholm.

EN AV FINLANDS främsta jazzmusiker bjuds det på under avslutningskonserten i Söderlångvik, nämligen Iiro Rantala, här tillsammans med Jukka Perko.

- Jag har många år pratat om honom, och nu är han här! säger Järf.

Hon berömmer honom för sin mångsidighet och hans förmåga att kasta sig in i vilka musiksammanhang som helst och ändå göra allt bra.

Liksom ifjol blir det fler mindre konserter, t.ex. i Rosala Handelsbod och i Restaurang Strand.

- Vi vill hålla festivalen familjär, mysig och intim, säger verksamhetsledare Emmi Väärä om varför man föredrar mindre konsertutrymmen framom stora hallar.

FÖR DET LOKALA står förutom Amanda Sjöholm också Kimito Island Big band för (jazzgatan på lördag). Och förstås får man lyssna till Kaj Kulla i olika artistsammansättningar: förutom ovan nämnda också i Baltic Jazz Men re-united (jazzgatan på fredag). Också Toon Verheyen från Kimitoön medverkar (dalsbruks kyrka på fredag kväll med Toon’s jazz NGO).

www.balticjazz.com

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi