Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Hantverket som ger mer smak i tillvaron

Skriven av:  JUHO KARLSSON/IS, FOTO/KUVA: Tomas Tiainen
14 april, 2016 - 11:04

Öl. De flesta associerar ordet med en kall gyllene dryck, som vi finländare halsar i oss efter bastun eller med grillkorven på sommaren. Då talar man oftast om lager som är den absolut vanligaste ölen i Finland.

Men under de senaste åren har allt fler ölsorter hittat till butikshyllorna och vi har förstått att ölen kan vara precis lika nyansrik som vin eller whiskey. Därför har också mikrobryggerierna hittat sin plats i Finland.

Nicke Kavilo från Karleby är en av de ölälskare som blivit frälsta av att själv brygga sitt öl. För tre år sedan tog han sina första trevande steg inom branschen och på den vägen är han ännu.

Jag är personligen lite av en nischkille. Jag har haft olika projekt genom tiderna, allt från kaffe till lite ädlare drycker och så småningom gled jag över till vad öl kunde vara.

På 1980-talet bestod 80-90 procent av all ölproduktion i USA av lätt lager. Då uppstod idén om mikrobryggerier, där ölen skulle göras som ett hantverk baserad på den klassiska bryggeritraditionen. Så småningom hittade trenden även fram till Finland.

Fram till 1994 dikterade Alko ganska mycket över vad man kunde producera, hur man producerade det och vilka mängder. Vi var väldigt fästa i en dryckeskultur som hade väldigt mycket med den mellersta europeiska öltraditionen att göra. Det är inte något fel på den traditionen, men man ville helt enkelt även i Finland ha ett alternativ, säger Kavilo.

1994 frigjordes tillverkningslovet för allmänheten och från den vågen startades många bryggerier som är stora idag. Men hantverket och kunskapen om hur man brygger öl fanns inte riktigt då ännu. Idag finns ju internet som man kan säga är hela den skandinaviska hantverksbryggerivågens far.

Ungefär för fem sex år sedan landade den nya vågen i Finland och några år senare fattade även Nicke Kavilo tycke för att skapa sitt eget öl. 2013 var han på resa i USA och tog del av en rundtur på sju olika bryggerier och destillerier och blev omedelbart biten av ölflugan.

Det där gjorde ett starkt intryck på mig. Tänk att de har ett sådant konstverk och de producerar en sådan produkt av så hög kvalitet och så passionerat. Då föddes hos mig en längtan att det är ju det här jag vill göra.

Att brygga sitt eget öl är ingen lätt uppgift. Enligt Kavilo får man helt enkelt pröva sig fram.

Även om jag har hållit på med det här sedan 2013 så hittar jag hela tiden nya utmaningar. Det är utmaningarna som driver mig framåt.

Nästa utmaning för Kavilo är att föra hans bryggeriintresse vidare från en hobby till något annat. Efter att ha skrotat ett tjugotal bra businessidéer kom Kavilo fram till det vinnande konceptet.

Mina tankar började gå mot det lilla, lokala och också färska. Vi har två trender som kolliderar, det ena är hantverksölet, det andra rekorörelsen. Kombinationen av de här två tänkesätten skulle utmynna i en businessidé, där vi skulle ha ett bryggeri med restaurang, som kan producera mat med råvaror från regionen.

Vi ska göra simpel mat av färska råvaror och så har du även möjligheten att pröva ett lokalt öl ännu till. Vi är väldigt långt i den processen. Vi har redan en krögare och en köksmästare och så är det jag som sköter bryggeriet. Tanken är att vi till hösten ska starta upp projektet.

I väntan på det får Kavilo koncentrera sig på att fortfarande brygga öl för eget bruk. Och på frågan om hurdant ett bra öl ska vara svarar Kavilo kort och konsist:

- Det ska vara balanserat och det ska passa i situationen.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi