Lördag, 21 Oktober 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

På skärgårdsäventyr med barnen

Skriven av:  Jerker Jokiniemi/IS, foto/KUVA: peakpress
27 juni, 2016 - 10:13

Svartholms fästning i Lovisabukten är en pendang till Sveaborg. Från 1960-talet har man restaurerat fästningen under uppsyn av museiverket. Svartholm är ett omtyckt besöksmål för hela familjen. Man kommer dit antingen med turbåt eller med egen båt.

- Vattenbussen avgår från Båtbron i Lovisa, berättar stadens turistsekreterare Lilian Järvinen.

Den avgiftsbelagda resan räcker ca 45 minuter. Båten har wc så man kan göra resan också med småbarn. Järvinen berättar att den finns 70 gratis kajplatser på Svartholm så det går också bra att åka dit med egen båt.

Det häftigaste sommarprogrammet är ett äventyr för barn. De löser ett mysterium och gör en tidsresa genom fästningens historia. Det lönar sig att förse sig med lämpliga skor och kläder så man kan ta sig fram i terrängen. En ficklampa behöver man också. Barnen ska ha en vuxen med sig under hela äventyret. Begivenheten ordnas för första gången den här sommaren. Den lämpar sig för barn i skolåldern, alltså för barn i åldern 5-9 år.

Under äventyret utför barnen ett hemligt uppdrag med hjälp av olika ledtrådar. Samtidigt bekantar de sig med fästningens historia. Järvinen påpekar att äventyret bygger på historiska fakta.

Mer vill hon inte avslöja. Meningen är att man ska uppleva äventyret på ort och ställe. Äventyret arrangeras om det så finns bara en enda deltagare på plats, d.v. s. ett barn med en vuxen som sällskap.

Man kan alltså lita på att äventyret arrangeras då man åker till Svartholm i sommar. Litet eller mycket regn är inget hinder. Väderreservation finns ändå: stormar det hårt kan personalen inte ta sig dit och inte ens turbåten lägga till vid ön. Då inhiberas äventyret.

På Svartholm finns också ett kafé och museiverkets utställning. På ön finns också grillplatser med ved.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi