Torsdag, 23 November 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Tropisk matoas sätter Närpes på världskartan

Skriven av:  TeXT & foto/ teksti & Kuva: JUHO KARLSSON
27 juni, 2016 - 10:18

När jag stiger in i växthusrestaurangen Linds kök i Närpes känns det som om jag plötsligt förflyttats till tropiken. Längs med växthusväggarna växer bland annat citroner, passionsfrukt och givetvis tomater. Mitt bland alla växter finns sedan stolar och bord radade för restauranggästerna.

Denna unika miljö har också uppmärksammats av andra runt om i världen. Förra året var Linds kök med på reseguidsboken Lonely Planets lista på Finlands 16 bästa restauranger och i år är Närpesrestaurangen som enda finländska restaurang med på ”the European food bucket list” som sammanställts av Thrillist.

Nog sprakade man ju till lite när de skickade mejl och sa att vi kommit med på någon lista. Inte förstod man ju då vad det var för lista. Men nog känns det speciellt, säger Maria Berg som driver restaurangen.

Förutom att restaurangen är placerad i en unik miljö, skiljer den sig från andra restauranger på grund av Närpes största exportvara, nämligen tomaten.

Vi skulle på en mässa och funderade på någon efterrätt med tomat i. Jag minns än idag då jag lagade tomatsorbet och det smakade så äckligt. Men sedan lossnade det och det har blivit allt mer tomat i menyn. Det är väl kanske det som folk tycker att är speciellt, då man får tomatpannacotta eller tomatglass till efterrätt.

Kunderna säger nog att det är en upplevelse då de kommer hit. Själv är man ju hemmablind, man ser inte det själv, säger Berg med ett skratt.

Det tog ändå en tid innan Berg hittade sin nisch inom restaurangbranschen. Som 18-åring hoppade hon av kockskolan och började driva en grill i Närpes. Så småningom flyttade hon till Sverige och jobbade där på några restauranger. När hon sedan kom tillbaka till Närpes startade hon en catering-firma, som så småningom fick ge vika för en egen restaurang.

Vi skulle bygga ett större kök för catering-firman, men då tänkte jag att vi lika bra kan öppna ett eget ställe, så att vi inte alltid behöver köra ut maten. Och då var det ganska naturligt att det skulle bli i ett växthus, då vi nu en gång hade växthus här.

Restaurangen har nu elva år på nacken och har öppet året runt på beställning. Från och med midsommarveckan och sju veckor framåt så har Linds kök öppet även för lunchgäster. Enligt Berg har de ungefär 220-300 lunchgäster per dag på sommaren och hon beräknar att ungefär 20 000 gäster besöker restaurangen årligen.

Vissa dagar kan det vara fem-sex busslaster med människor och vissa dagar kan det vara helt tomt, men det är ju bra så att man hinner sköta allt omkring också.

Konceptet med en växthusrestaurang verkar alltså fungera bra, men ibland kan konceptet också misstolkas.

Det var en gång då vi kom ut ur köket som två gäster hade plockat väskan full med apelsiner, paprikor och mandariner. De trodde att de fick ta det med hem.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi