Lördag, 21 Oktober 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

Squash och svamp vann SMAK 2016 i Borgå

Skriven av:  Jerker Jokiniemi/IS
26 september, 2016 - 12:48

Restaurangerna i Borgå arrangerade i samråd det första SMAK – Taste of Porvoo – evenemanget i augusti. Fjorton restauranger tillredde en provsmakningsmeny bestående av minst en varm eller kall förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Allmänheten fick rösta fram sina favoriter. Man arrangerade också en lekfull tävling om den bästa portionen.

På basen av omröstningen och en yrkesjury valde man ut Borgås Smakskatt 2016. Vinnare blev Wanha Laamanni med sina rätter Rökt squash med svamp, Squash på många sätt, svampgratäng, kryddad squashsoppa samt Tre små rätter, pepparkmyntskonfekt, äppelmarshmallows och blåbärsfinancier.

Wanha Laamanni har verkat i årtionden och hunnit uppleva hur staden och den omgivande naturen har förändrats. Vår natur präglas av att den under olika årstider förändras på ett dramatiskt sätt. Vinterns vita landskap övergår i grönska och livskraftig idyll. När hösten kommer fördunklas färgerna och årstidscykeln startar på nytt. Från restaurangens sida berättar man att det är växlingen i färger och smaker som inspirerade att skapa den vinnande menyn.

Wanha Laamannis kök har alltid bemödat sig om att lägga upp estetiska portioner. Inför hösten var det höstens färger som främst inspirerade. Träden skiftar i orange och kvardröjande grönt och marken täcks av bruna löv.

- Genom att använda squash och svamp hyllar vi den fina hösten. Genom att tillreda råvarorna på varierande sätt, såsom att grilla, sjuda, röka och pickla kan vi ytterligare förstärka de förut smakliga råvarornas aromer, säger man från restaurangen.

Också efterrätten bygger på höstens smaker.

- Enkla godbitar med mycket smak. En Financierbakelse med blåbär, marshmallows med säsongens inhemska äpplen samt konfekt med Askolabon Heikki Linnas egenhändigt odlade pepparmynta.

I början av september kom squashsoppan, utvecklad på basen av tävlingssoppan, upp på menyn och lite av glansen från tävlingen finns nog kvar. Den matiga, gräddiga soppan serveras på så sätt, att man sprutar den över tallriken med svamp. Provsmakningen övertygar om att förstapriset var välförtjänt; soppan var den godaste reprotern hittills har smakat.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi