Lördag, 21 Oktober 2017
CANews – även som e-tidning i vårt arkiv!

I Kristinestad säljs unika Citta Slow-bakelser

Skriven av:  TEXT/teksti & foto/kuva: JUHO KARLSSON
6 oktober, 2016 - 11:30

Kristinestad är Finlands enda Citta Slow-stad och därmed är det ganska naturligt att det i denna lilla kuststad säljs Finlands (och kanske världens) enda Citta Slow-bakelser. Men hur kom bakelserna till?

Förra året ordnades en tävling i staden, vars syfte var att hitta en bakelse som passar in i Citta Slow-andan. Ett av tävlingens kriterier var att bakelsen för det mesta skulle vara gjord av lokala råvaror. Slutligen valdes Pirjo Svenströms fräscha rabarberostkaka till vinnare.

Efter tävlingen hamnade bakelsen i glömska i ungefär ett år innan en lokal företagare, Anna-Lena Kallio, igen påminde allmänheten om bakelsen. Kallio är tillsammans med sin dotter Heidi Kallio ägare till Kristinestadsföretaget Elite CafeBar och de tyckte att bakelsen skulle passa bra in i deras café.

Folk frågade oss att hurudan den där Citta Slow-bakelsen är då ingen verkar intresserad av att tillverka den. Då tänkte jag att vi kan väl försöka, berättar Anna-Lena Kallio.

Jag frågade runt om Citta Slow-bakelsen och om man får tillverka den. Jag frågade efter den i turistbyrån och de sade att vem som helst får tillverka den. Så de gick efter receptet och så började vi tillverka den.

Men de har förbättrat en aning på det ursprungliga receptet och utseendet har också fått ett lyft.

Vi gjorde om receptet en aning. Vi lade till något som passar bra med rabarber. Och Heidi förbättrade utseendet med lite jordgubbar.

Under sommaren har bakelsen varit till salu i caféet och trots att folk har kommit lite längre ifrån för att smaka på bakelsen har åtgången inte varit så bra.

Det är vissa tider som det går åt av bakelserna. Om det är någon sorts bantningsboom på gång så är det lite tystare. Nog går den åt så länge den finns i vitrinskåpet, men inte är det någon supersuccé.

Men en av Citta Slow-rörelsens grundtankar är att förbättra på livskvaliteten genom att minska på takten i staden. Så kanske det inte är meningen att bakelsen ska sälja i stora mängder utan bakelsen ska avnjutas i små mängder alltid då och då och framförallt utan stress. Lugnt och fint.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi