2.12.2025

Saaristokahvilan talvilounas

Voipulla Kustavi kahvila

Joulun aikaan Saaristokahvila järjestää jouluruokailuja ryhmille sekä muutamia eri yhdistysten kokouksia ja pikkujoulunviettoja tarjoiluineen.

Viime keväänä aloittanut Saaristokahvila Kustavissa on auki ympäri vuoden. Talven ajaksi valikoimiin on lisätty kotiruokalounas.

– Näin talviaikaan saaristo vähän hiljenee ja sen myötä aukioloaikoja muokataan, yrittäjä Katja Nummela kertoo.

Lounaan ottaminen valikoimaan talviajaksi tuo lisää asiakkaita, mutta palvelee samalla koko aluetta. Kesäsesongin hiljennyttyä, Saaristokahvila on Kustavin ainoa lounaspaikka.

– Tarjoamme lounasta arkisin kesään asti. Kesällä jatkamme kahvilana, kun muut yrittäjät avaavat ovensa.

Lounaalla on tarjolla perinteistä kotiruokaa. Nummelan mukaan lounas on lähtenyt käyntiin hyvin ja kahvilassakin on ollut vilskettä. 

– Ihanasti on vielä riittänyt kävijöitä, vaikka sesonki on jo päättynyt. Toivotaan, että kaikki ehtivät tervehtimään ja käymään meillä.

Nummela kertoo kahvilan perustamisen olleen hyppy tuntemattomaan.

– Halusin kokeilla jotain uutta ja hyppäsin mukaan kahvilamaailmaan.

Nummela toimi ennen kahvilan perustamista Kustavissa luokanopettaja noin kolmekymmentä vuotta.

– Suuri hyppy tuntemattomaan tuli tehtyä. Kati Blomqvistin sain houkuteltua mukaan työpariksi, hän oli viime vuodet myyntitehtävissä Kustavissa, mutta lähti innolla kahvilan kehittämiseen mukaan.

Saaristokahvila tarjoilee Kustavin meren ja metsän antimia sesongin mukaan. Tuotteet leivotaan paikan päällä, kala on paikallista.

– Kahvilassamme on tarjolla kotoisia ja tuttuja leivonnaisia, pullaa, piirakoita sekä pipareita.

Makeiden leivonnaisten lisäksi Nummelan mukaan suosittuja ovat etenkin kylmäsavulohileipä, graavilohileivät sekä lämminsavuleivät. Harvinaisempaa herkkua on graavisiikaleivät, niitä on tarjolla saatavuuden mukaan. Raaka-aineet hankitaan läheltä.

– Panostamme lähellä tuotettuun ja tuoreeseen ruokaan.

Kustavissa kun ollaan niin varsinkin paikallinen kalatarjonta vahvasti käytössä.

– Lisäksi käytämme leivonnaisissa lähituotettua marjaa, sekä esimerkiksi piirakoissa paikallisia sieniä.

Joulun aikaan Saaristokahvila järjestää pieniä jouluruokailuja ryhmille. Valikoimaan lisätään suolaiset ja makeat joululeivonnaiset sekä glögi. 

– Lisäksi leivomme tilauksesta kuivakakkuja, pikkuleipiä sekä muuta jouluista tarjottavaa toiveiden mukaan.

Päätös kahvilan perustamisesta tuntuu edelleen oikealta ratkaisulta, vaikka saariston sesonki onkin jo päättynyt.

– Iloisella mielellä ollaan, Kati ja Katja vahvistavat.

TEKSTI & KUVA: Jerker Jokiniemi

Kustavi kahvila
Share this in: