16.9.2024

BRA VIBRATIONER

Frida Andersson 1
”Jag känner mig trygg i mig själv, för det är jag och gitarren.” 
Frida Andersson är aktuell med “Hörde en fågel”, en duett som hon skrivit tillsammans med Bo Kaspers Orkesters frontman Bo Sundström. Frida är också ute på en turné som sträcker sig från Stockholm via Åland till flera orter i Svenskfinland. Vi pratade med Frida om samarbeten, värdet av att skriva i dur, och fördelarna med att åka på sommarturne´i husvagn.

 

Du har sjungit tillsammans med Bo från och till sedan 2013. Hur kom den nya låten till? 

För ett år sen så hörde DUNK av sig och undrade om jag kunde skriva en avslutningslåt för Skolmusik 2024 som skulle vara inspirerad av ”Sången är mitt hem”. Såklart svarade jag ja till detta ärofyllda uppdrag! Jag har själv varit med i Skolmusik när jag sjöng i ungdomskör och sånt. Så jag satte igång med att skriva, men tänkte efter ett tag att det nog hade varit roligare tillsammans med någon annan. Så jag ringde Bosse Sundström, för vi är ju goda kompisar sen många år tillbaka. Han tyckte det lät jätteroligt och så blev det så att vi skrev den här tillsammans. 

 

Låten uppfördes som orkesterversion i april?

Javisst, då var det en pampig version med en tusenhövdad kör och orkester i Tammerfors under Skolmusik, där elever från hela Svenskfinland samlades. Nu blev det lite mer vårt stuk på låten och en ny titel för vår release.

 

Har ni planerat några gemensamma gigs med Bosse Sundström?

Det kommer att bli en rad grejer som vi gör i och med singelsläppet. Vi trivs med att jobba tillsammans. Jag tycker det är roligt när folk säger att våra röster klingar bra ihop, det är nånting med det som känns väldigt skönt. Det märker vi ju också när vi sjunger. Efter 2013 har vi hållit kontakt så vi umgås en del privat också. Bosse sjöng bl.a. på mitt bröllop.

 

Dina låtar har en positiv grundton, men handlar ändå ofta om en otrygghet och om att försöka hitta rätt i livet. Behöver man ha tunga upplevelser för att göra bra låtar?

Vilken bra fråga! Jag fick en gång ett tips just av Bosse om det där. Han sa att om du skriver en sorgsen låt, så är ett bra tips att använda dur-ackord. Det kan tala för din analys, att det låter som en positiv klang i mina låtar. Jag försöker alltid väva in det hoppfulla i låtarna. 

 

Känns det viktigt för dig i dessa tider att satsa på hoppfulla budskap?

Det tycker jag absolut. Jag tycker själv att jag bär ett ansvar, men samtidigt gör jag ju låtar lika mycket för mig själv. Och då landar det i att det här är det som jag behöver höra. Ibland är det en rad i huvudet som blir till en sång, man samlar på sig tankar och meningar. 

 

Har processen med att skriva låtar blivit lättare eller svårare under årens lopp?

Lättare, skulle jag säga. Man har lärt sig olika vägar till kreativiteten och vet hur man tar sig vidare om man fastnar. Det var roligt att se hur Bosse jobbar och följa det hantverket, hur tankegångarna går. Jag har på många plan tvingats bli mer effektiv med små barn hemma. När man har sina stunder så sitter man inte och rullar tummarna utan då vill man få till nånting.

 

Skulle du säga att det är roligt att vara Frida Andersson?

Ja, jag trivs bra med det, men det är inte alltid så att jag skrattar när jag vaknar på morgonen. Jag känner mig otroligt fri, jag behöver t ex inte gå till ett kontor klockan nio varje morgon, det hade inte funkat för mig. Jag har landat i den här livsstilen. Jag känner mig trygg i mig själv, för det är jag och gitarren. Om nån ringer om ett gig, så kan jag bara tacka ja och så tar jag med gitarren i bilen. 

 

Vilken är din största utmaning just nu?

Planeringen är alltid en utmaning. Nu är det Sony som ger ut nya singeln och det är en skillnad till att jag tidigare själv gjort allt tillsammans med min man. It´s a family thing. Nu kan jag ta det lite lugnare. Nu planerar vi sommarturnén som vi kallar en husvagnsturné. Det tycker vi är roligt. Vi hyr en husvagn och hela familjen är med på mina gigs på sommaren. Det började lite som ett skämt, men nu är barnen eld och lågor.

 

Text: Tom Holmberg, Foto: Privat

Frida Andersson & Bosse
Frida Andersson & barnen
Frida Andersson 3

”Jag fick en gång ett tips just av Bosse om det där. Han sa att om du skriver en sorgsen låt, så är ett bra tips att använda durackord.”

Share this in: