2.12.2025

Skärgårdskaféets vinterlunch

Voipulla Kustavi kahvila

Under julen ordnar Skärgårdskaféet julmåltider för grupper samt möten och julfester för olika föreningar, komplett med servering.

Skärgårdskaféet i Gustavs, som öppnade förra våren, håller öppet året runt. För vintersäsongen har man lagt till hemlagad lunch på menyn.

– Under vintern lugnar skärgården ner sig lite, och vi har därför anpassat öppettiderna, berättar företagaren Katja Nummela.

Att införa lunch under vinterhalvåret har inte bara lockat fler kunder utan också gynnat hela området. När sommarsäsongen är över är Skärgårdskaféet den enda lunchrestaurangen i Gustavs.

– Vi serverar lunch på vardagar fram till sommaren. Under sommaren återgår vi till att vara kafé, när andra företagare öppnar sina verksamheter.

Till lunch erbjuds traditionell husmanskost. Enligt Nummela har satsningen på lunch tagits emot väl, och kaféet har haft gott om besökare.

– Det har varit härligt att se att folk fortfarande hittar hit, trots att säsongen egentligen är slut. Vi hoppas att alla hinner komma förbi och säga hej!

Att grunda kaféet var ett språng ut i det okända.

– Vi ville prova något nytt och hoppade rakt in i kafébranschen, berättar Nummela, som tidigare arbetade som klasslärare i Gustavs i ungefär trettio år.

– Det var verkligen ett stort steg, men jag fick med mig Kati Blomqvist som arbetskamrat. Hon har tidigare jobbat med försäljning här i Gustavs och gick med stor entusiasm in före att utveckla kaféet.

Skärgårdskaféet serverar havets och skogens gåvor från Gustavs, beroende på säsong. Produkterna bakas på plats och fisken är lokal.

– Vi erbjuder hembakta och välkända bakverk, bullar, pajer och pepparkakor, säger Nummela.

Förutom sötsaker är kallrökt laxsmörgås, gravlaxsmörgåsar och varmrökt lax särskilt populära. En ovanligare delikatess är smörgåsar med gravad sik, som finns tillgängliga beroende på tillgång. Råvarorna köps in lokalt.

– Vi satsar på närproducerad och färsk mat. Eftersom vi är i Gustavs använder vi mycket lokal fisk, säger Nummela.

– Dessutom använder vi lokalt odlade bär i våra bakverk och lokala svampar i våra pajer.

Under juletid ordnar Skärgårdskaféet små julmåltider för grupper. Utbudet utökas med salta och söta julbakverk samt glögg.

– Vi bakar också på beställning – torra kakor, småkakor och andra juliga godsaker enligt kundernas önskemål, berättar Nummela.

Beslutet att grunda kaféet känns fortfarande helt rätt, trots att skärgårdens säsong är över.

– Vi är på gott humör och glada över hur allt har gått, bekräftar Kati och Katja.

TEXT & BILD: Jerker Jokiniemi, ÖVERSÄTTNING: AI

Kustavi kahvila
Share this in: