19.6.2024

Seitsemän veljestä Lurenin kesäteatterissa

Lurens-1

Lurens Sommarteater sijaitsee Lurenin tilalla, alle kymmenen kilometriä Loviisan keskustasta pohjoiseen. Kuva: Mats Tuominen.

Kesäteatteri Lurens sommarteater Loviisassa esittää tänä vuonna näytelmän Seitsemän veljestä, jonka on kirjoittanut suomalainen kirjailija Aleksis Kivi 1800-luvun lopulla. Näyttelijä Petra Sundqvist kuvailee rock- ja popmusiikilla täytettyä näytelmää.

Näytelmä on hauska ja se on moderni versio veljesten tarinasta. Musiikki on kotimaista ja olemme kääntäneet suomenkieliset kappaleet ruotsiksi, Petra Sundqvist kertoo.

Pernajassa varttunut Sundqvist kuvailee itseään teatterissa ”late bloomer”. Hän on ollut kerran aiemmin Lurenin kesäteatterissa vuonna 2018.

Tunnen kuitenkin teatterialueen ja olen nähnyt useita näytelmiä Lurensissa. Unelma lavalla olemisesta on aina ollut kanssani, mutta vasta viime vuosina olen käsitellyt asiaa.

Lurens sommarteater sijaitsee Lurenin tilalla, alle kymmenen kilometriä Loviisan keskustasta pohjoiseen. Viime vuonna esitettiin näytelmä ”Den hejdlösa husan” (suomeksi “Rehottava kotirouva”). Koronaviruspandemia puolestaan lopetti Lurenin toiminnan vuonna 2020. Lurens sommarteater on ollut olemassa vuodesta 1958.

Lurens

Lurenin kesäteatterin Seitsemän veljestä -näytelmän näyttelijät ovat seuraavat Patricia Hirn, Joonas Vartiainen, Tage Stam, Petra Sundqvist, Emilia Tenhunen, Katarina Nikkanen & Tom Pallas. Foto: Frida Hagman.

Järkevää ja eteenpäin suuntautuvaa ajattelua

Sundqvist kertoo esittävänsä kesänäytelmässä Aapo-hahmoa, joka on yksi seitsemästä veljeksestä. Hän kuvailee Aapoa järkeväksi veljeksi.

Hän on eteenpäin ajatteleva ja tekee monia järkeviä päätöksiä näytelmän aikana. Aapo on vastuullinen veli ja hänellä on myös monia rivejä näytelmässä.

Hän lisää, että näytelmä on fyysinen ja veljekset taistelevat usein. Seitsemän veljeksen lisäksi, jotka ovat näytelmän päähenkilöitä, mukana on myös muita näyttelijöitä, joilla on pienemmät roolit. Yhteensä heitä on noin 20. Näytelmän pituus on kaksi tuntia.

Mukana on myös kuoro, Sundqvist sanoo.

Näyttelijöiden joukossa on enemmän naisia kuin miehiä. Sundqvistin tavoin on muitakin naisia, jotka esittävät mieshahmoja. Mutta hän ei tartu siihen.

Näyttelijöiden ja hahmojen sukupuolella ei ole väliä. Näyttelijöiden joukossa on sekä nuoria että vanhempia, kaikki ovat tervetulleita, hän sanoo.

Lue lisää: Lurens

 

Teksti: John Illman

Share this in: