12.4.2024

Sju bröder på Lurens sommarteater

Lurens-1

Lurens teater ligger vid Lurens gård, mindre än tio kilometer norr om Lovisa centrum. Foto: Mats Tuominen.

Lurens sommarteater i Lovisa spelar pjäsen Sju bröder i år, skriven av den finske författaren Aleksis Kivi under slutet av 1800-talet. Skådespelaren Petra Sundqvist beskriver pjäsen fyllde med rock- och pop-musik.

Pjäsen är rolig och den är en modern version av berättelsen om bröderna. Musiken är inhemsk och vi har översatt de finska sångerna till svenska, säger Petra Sundqvist.

Sundqvist är uppvuxen i Pernå och beskriver sig som en “late bloomer” inom teater. Hon har en gång tidigare varit med i Lurens sommarteater, år 2018.

Jag känner ändå till teaterområdet och sett flera pjäser på Lurens. Drömmen om att stå på scen har alltid funnits hos mig, men det är först under de senaste åren som jag tagit itu med saken.

Lurens teater ligger vid Lurens gård, mindre än tio kilometer norr om Lovisa centrum. I fjol spelades pjäsen “Den hejdlösa husan”. Coronapandemin satte däremot stopp för Lurens verksamhet år 2020. Lurens sommarteater har funnits sedan år 1958.

Lurens

Skådespelarna i pjäsen Sju bröderna vid Lurens sommarteater är följande: från vänster: Patricia Hirn, Joonas Vartiainen, Tage Stam, Petra Sundqvist, Emilia Tenhunen, Katarina Nikkanen & Tom Pallas. Foto: Frida Hagman.

Förnuftig och framåtsträvande

Sundqvist berättar att hon ska spela karaktären Aapo i sommaren pjäs, en av de sju bröderna. Hon beskriver Aapo som en förnuftig broder.

Han är framåtsträvande och fattar många förnuftiga beslut under pjäsens gång. Aapo är en ansvarstagande broder och har också många repliker i pjäsen.

Hon tillägger att pjäsen är fysisk och bröderna slåss ofta. Förutom de sju bröderna som är pjäsens huvudpersoner ingår även andra skådespelare som har mindre roller. Sammanlagt är de runt 20 personer. Pjäsens längd är två timmar.

Dessutom ingår en ensamble, säger Sundqvist.

Bland skådespelarna finns fler kvinnor än män. Liksom Sundqvist är det andra kvinnor som ska spela manliga karaktärer. Men det är inget som hon hakar upp sig på.

Skådespelarnas och karaktärernas kön spelar ingen roll. Bland skådespelarna finns både unga och äldre, alla är välkomna, säger hon.

Läs mer på: Lurens

 

Text: John Illman

Share this in: