26.4.2024

Luonnonystävän mansikkapaikka

  • Bengtskarin-majakka
  • Merikotka
  • Pesiva-haahka_2
  • Strömman-kanava_2
  • Maisema-Pungbolen-sillalta_2
  • Stromman-kanava_2

Luonto on täynnä hienoja paikkoja ja mielenkiintoisia eläimiä, joita voi kuvata. Luontokuvaus onkin nykyään erittäin suosittua. Kiitos jokamiehenoikeuksien voimme liikkua kameran kanssa vapaasti esimerkiksi metsissä, joita emme itse omista. Monelle luonnossa liikkuminen tai valokuvaaminen on henkireikä kaiken elämän kiireen ja stressin keskellä. Kemiönsaarella ollaan jopa maailman kauneimmaksi kutsutun saariston äärellä. Luonnosta ja luontokuvauksesta kiinnostuneille se onkin tutustumisen arvoinen paikka. Sieltä löytyy useita mahtavia luontokohteita, joihin voi tutustua itsenäisesti, tai ohjatuilla retkillä.

Maanteitse Kemiönsaarelle pääsee kolmea eri reittiä. Pohjoisesta, eli Turun suunnasta Pungbölen (Rungonsalmen) sillan ja idästä Strömman kanavan kautta, sekä koillisesta ja Salon suunnasta Kokkilan maantielautalla. Pungbölen sillalla Kemiön ja Sauvon rajalla avautuvat komeat maisemat. Erityisen näyttävät ne ovat auringonnousun ja -laskun aikaan. Strömma Kemiön ja Perniön rajalla puolestaan on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Se on lähes ainoa paikka Suomessa, jossa voi havaita vuoroveden vaihtelun.

Linnuista kiinnostuneiden kannattaa pysähtyä Björkbodan peltoaukeille. Se on hyvä paikka tarkkailuun erityisesti alkukeväällä. Siellä esiintyy paljon erilaista lajistoa, mm. petolintuja ja kurkia. Muuttohuippu on parhaimmillaan huhtikuussa. Silloin kannattaa olla paalupaikoilla tähyilemässä. Maaliskuu taas on hyvää aikaa pöllöretkille.

Lövön sillan läheisyydessä oleva korkeahko kallioalue on myös perinteinen lintujen muutonseurantapaikka. Paikalta voi nähdä mm. Bengtskärin majakan katon, Västanfjärdin kirkon tornin ja Taalintehtaan. Turun lintutieteellinen yhdistys (TLY) pitää listaa linturetkikohteista Kemiönsaarella sivuillaan www.tly.fi/linturetkikohteet/kemionsaari/.

Kemiönsaarella merkattuja luontopolkuja ja vaellusreittejä löytyy niin pääsaarelta kuin lähialueen isommilta saarilta. Lähisaarille pääsee yhteysaluksilla, järjestetyillä venematkoilla, tai omalla veneellä.

Senatsbergetin luontopolku Taalintehtaalla tarjoaa luonnon kannalta yhden monipuolisimmista merkityistä reiteistä Kemiönsaarella. Sen varrella pääsee kiipeämään kallioita ja näkemään järvien rantoja, meren ja erityyppisiä soita ja metsiä. Söderlångvikin polut taas tarjoavat sekä luontoa, että kulttuuria. Pisin luontopolku kuljettaa korkealle kalliolle, josta on huikea näköala.

Linnakesaari Örön monimuotoinen luonto on vailla vertaa. Saarella viihtyvät mm. monet uhanalaiset kasvi- ja perhoslajit. Nähtävyyksiin pääsee tutustumaan merkityillä luontopoluilla. Saari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Siellä on voimassa erityisohjeet saaressa liikkuville herkän saaristoluonnon suojelemiseksi.

Yli satavuotias Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär on vaikuttava paikka. Vaikka luoto on karu ja olosuhteet ankarat, löytyy sieltä ympärivuotisia eläinlajeja, mm. sammakoita ja lepakoita. Se on myös monien muuttolintulajien lepopaikka. Touko- ja syyskuun viikonloppuisin sinne järjestetään suosittuja kevätretkiä haahkojen pesinnän aikaan. Luodolla on silloin satoja lintuja. Retkillä on mahdollista upeiden saaristomaisemien lisäksi nähdä myös hylkeitä.

Kemiönsaari on saaristoluontoa kauneimmillaan ja vierailun arvoinen kohde vuoden ympäri. Sen lukuisiin kohteisiin, reitteihin ja polkuihin voi tutustua mm. osoitteessa www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/

 

Artikkeli on City & Archipelago News messunumerossa 2019,

voit luke koko lehden klikkaamalla tätä linkkiä: https://www.lehtiluukku.fi/pub?id=202093

CANews_messu2019_etusivu_low
Share this in: