27.4.2024

Naturvännens smultronställe

  • Bengtskarin-majakka
  • Merikotka
  • Pesiva-haahka_2
  • Strömman-kanava_2
  • Maisema-Pungbolen-sillalta_2
  • Stromman-kanava_2

För den fotointresserade bjuder naturen på fina platser och intressanta djur. Naturfotografering är nuförtiden synnerligen populär. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt med kameran exempelvis i skogar vi inte själva äger. För mången är det ett andningshål från brådska och stress att röra sig i naturen och fotografera där.

På Kimitoön befinner vi oss intill en skärgård som av många betraktas som världens vackraste. För den som är intresserad av naturen och av att fotografera natur är ön ett ställe värt att bekanta sig med. Det finns flera jättefina naturmål som man kan bekanta sig med på egen hand eller på guidade turer.

Landvägen kommer man till ön på tre olika vägar. Från norr, alltså från Åbohållet, kommer man via Pungböle bro, från öster via Strömma och från nordost, från Salohållet, med landsvägsfärja via Kokkila. Från Pungböle bro, som skiljer Kimitoöns kommun från Sagu, öppnar sig ståtliga landskap. Speciellt fina är de vid soluppgång och -nedgång. I Strömma, där Kimitoön gränsar till Bjärnå, finns värdefull kulturmiljö. Platsen är den enda i landet där man kan se tidvatten.

Fågelskådarna brukar hålla till på de öppna fälten i Björkboda. Särskilt under tidig vår är detta en plats där man kan iaktta flyttfåglar av många arter, t.ex. tranor men även rovfåglar. Flest flyttfåglar ser man i april. Då lönar det sig att vara på plats. I mars kan man göra uggleutflykter.

Intill Lövö bro finns ett  ganska högt berg där man ockå brukar kunna följa med flyttningen. Därifrån har man fri sikt ända till Bengtsärs fyr, tornet på Västanfjärds kyrka och höghusen i Dalsbruk. Turun lintutieteellinen yhdistys (TLY) listar fågelexkursionsmålen på  Kimitoön (www.tly/linturetkikohteet/kemionsaari/).

Skyltade naturstigar och vandringsleder finns både på fastlandet och på närområdets stora öar. Till öarna kommer man med förbindelsebåt eller med bokade båtturer eller egen båt.

Naturstigen på Senatsberget i Dalsbruk är en av Kimitoöns mest mångsidiga. Man kan klättra i berg, se sjö- och havsstränder, olika slags våtmarker och skog. Stigarna i Söderlångvik bjuder på både natur och kultur. Den längsta leder upp på ett högt berg med fantastisk utsikt.

Naturen på kustfortet Örö är enastående. Rara växter och många fjärilsarter trivs på Örö. Besökaren rör sig längs utmärkade leder. Ön är en del av Skärgårdshavets nationalpark. Därför gäller särskilda regler för besökarna.

Den över hundra år gamla Bengskärs fyr är Nordens högsta. Bengtskär är en plats som gör intryck på besökaren. Fast naturen är karg och livsbetingelserna stränga, påträffar man djur som lever året om på Bengtskär, t.ex. grodor och fladdermöss. Många flyttfåglar mellanlandar också på Bengtskär. Under veckosluten i maj arrangeras dit populära utflykter då ådorna häckar. Då finns det hundratals  fåglar på ön. Har man tur på båtutflykten kan man också observera säl.

Kimitoöns skärgårdsnatur är väl värd ett besök året om.

Mer information hittar man på www.visitkimitoon.fi/gora

 

Artikeln ingår i City & Archipelago News mässnummer 2019,

hela tidningen kan läsas här: https://www.lehtiluukku.fi/pub?id=202093

CANews_messu2019_etusivu_low
Share this in: