19.6.2024

Artisten med stort A

Sofia Zida1
Möt supertalangen Sofia Zida som lovat sig själv att alltid stå rakryggad och låta magkänslan styra. Vi har pratat om kärleken till konsten som aldrig tycks ta slut. Sofia är aktuell med en ny singel och en konstutställning på St George i Helsingfors.

Du har under våren kommit ut med nya singeln ”Three Words”, som är ett samarbete mellan dig och Andy McCoy. Berätta lite om hur låten kom till.

Det var en enkel process. Jag började på en demo hemma, tog den till Andy och sen bara gick det framåt. Andy är en hejare på att bygga refränger. 

 

Har du planer på att följa upp ”Three Words” med ett nytt skivsläpp?

Yes, nästa singel kommer ut på midsommarafton och albumet i slutet av året.

 

Vad är viktigt för dig när du gör musik?

Att gå på känslan. Sällan planerar jag någonting i förväg utan den rätta feelingen bara infinner sig och så sätter jag i gång. Oftast gör jag först demon hemma innan jag går till studion.

Vilken är den senaste låten du har repeatat ihjäl?

Oj, det är många, bland annat “Die For You” av The Weeknd och “According To You” av Misha, Jordan, Astra och Kaop.

Parallellt med din musikkarriär är du också bildkonstnär. Berätta om din bildkonst.

Det är ju också känslor man kommunicerar genom tavlorna. Älskar att gå till arbetsrummet och börja måla med samma låtar, ofta ett helt album, på repeat. Konst och musik är det jag kommer göra forever. Dessutom tonar jag hattar. Jag gjorde nyss varsin till Aku Hirviniemi och hans ljuvliga fru Sonja Kailassaari för premiären av ”Hirttämättömät”.

Sofia Zida2

Vad vill du uttrycka med dina tavlor?

Styrka, energi och aptit för livet. Jag älskar färger och de påverkar våra energier. Då jag gör beställningsarbeten så går jag oftast hem till beställaren och planerar färger och stämning och beaktar speciella saker i omgivningen. Love it!

 

Går din musik och din bildkonst hand i hand, eller handlar det om två skilda världar?

Ska vi säga att jag gör båda och de tar inte bort något av varandra, utan tvärtom ger dom till varandra.

 

Har du nånsin tänkt på att göra din konst till ett livsstils-brand med olika produkter för hem och vardag?

Oj det finns så mycket man vill göra! Någon dag ska jag ta fram en smyckeskollektion, det har jag faktiskt lite börjat på redan. Sen skulle det vara häftigt att designa kaffepaket, gardiner och dynvar utifrån mina målningar. Så självklart.

 

Vad är det absolut bästa med att vara du?

Ibland tänker jag på kvällen att jösses vad jag har gjort mycket idag, jag håller på från morgon till kväll. Och jag älskar varje minut av det jag gör.

 

När känner du dig som lyckligast?

När jag är tillsammans med min son som är elva år, och när jag gör konst och musik.

 

Text: Tom Holmberg, Foto: Privat

Sofia Zida
Share this in: