9.12.2023

Fatbike passar bra i naturen

fatbike_artikel

Fatbike är en terrängcykel med ringar som är bredare än normalt.

Mika Niemi vid Peninsula Bike Rental berättar att de breda däcken med lågt lufttryck gör det lättare att ta sig fram i sand, snö och på andra mjuka underlag.

Företaget hyr ut fatbikes i Hangötrakten. Man hyr ut synnerligen kvalitativa kolfiber Canyon Dude-cyklar för vuxna och aluminiumcyklar av märket Specialized till barn och som nyhet elterrängcylkar av märket Cube Nutrail Hybrid. I hyran ingår också en bra cykelhjälm, men det lönar sig att också satsa på annan skyddsutrustning om man cyklar i besvärlig terräng.

Fatbike är utvecklad i Alaska därifrån användningen spred sig till New Mexicos ökenområden. Enligt Niemi kan fatbiken se klumpig ut med sina breda däck. I själva verket är den ett mycket behändigt fortskaffningsmedel som passar t.o.m. i stan. Canyon Dude väger ca 13 kg. En 24 tums bas-Jopo väger ca 15 kg.

Fatbikens däck är 26 tum men i verkligheten är ytterdiametern 29 tum. Niemi säger att alla uthyrningscyklarna rullar väldigt lätt.

Med en fatbike kan man ta sig fram genvägen över stranden eller snön. Ruttförslag också för fatbike finns på nätet på bikerental.fi.

– Sidan har länkar till ruttsidor. Man hittar bl.a. en nedladdningsbar GPS.

Teksti ja kuva: Jerker Jokiniemi Översättning: Ingrid Sandman

Share this in: