9.12.2023

Pyörällä pääsee pitkälle

cykel_artikel

Foto: Kimitoöns kommun/kuva: Kemiönsaaren kunta

Pienikin pyörälenkki parantaa kuntoa, lisää lihasvoimaa ja kehittää tasapainoa. Paras anti pyöräretkellä lienee kuitenkin virkistävä kokemus liikunnasta ja ympäröivästä maisemasta.

Ympäri Kemiönsaarta sukkuloiva, lautoille ja lähikuntiinkin yltävä Rannikkoreitti tarjoaa matkaajalle elämyksiä laidasta laitaan. Pari vuotta sitten linjattu reitistö kasvatti tasaisesti suosiotaan viime kesäkaudella ja avaa alkaneella kaudella uusia ulottuvuuksia myös vesiteille.

PYÖRÄILY ONKIN hauska harrastus, joka ei välttämättä kysy huippukuntoa tai hienoja varusteita. Aloittelija voi löytää kulkuvälineen autotallin perältä ja pienen huoltamisen jälkeen kokeilla maltillisesti kotikulman reittejä.

Mutta jos menopeliä ei omasta varastosta tai mökiltä löydy, sellaisen voi helposti Kemiönsaarelta vuokratakin ja kutsua myös kesävieraat retkelle. Pyöräilykypärä on ehdoton investointi, mikäli sellaista ei omista entuudestaan ja sehän on jo lakipykälienkin mukaan pakollinen.

Toisin kuin autoilija, pyöräilijä voi ottaa maisemansa haltuun kaikin aistein ja vielä kaupan päälle saada hyvän kunnon. Kaikkialle, minne pääsee autolla, pääsee myös pyörällä, ja vielä vähän pidemmällekin. Pienillä teillä aistii kesäheinän ja pientareen kukkaloiston tuoksun ja voi nähdä puunrunkojen välistä pilkottavan merenlahden. Aina voi pysähtyä tutkimaan matkalle sattuvaa kohdetta ja näppäämään muistoksi muutaman valokuvan.

REITIN, PORUKAN ja aikataulun voi pyörällä kulkien aina valita omien mieltymystensä mukaan, matkaan voi lähteä vaikka aamuvarhaisella tai ilta-auringon aikaan. Maasto näillä seuduin harvemmin yllättää vaikeudellaan ja ainahan voi ottaa reissun vähän rauhallisemmin, taluttaa ylämäkeä tai pysähtyä tutustumaan mielenkiintoiseen nähtävyyteen.

MUTKAISILLA maanteillä liikkuu monta kulkijaa. Pienelläkin tientaipaleella voi kulman takaa tulla vastaan kaikenkokoista menopeliä ja monen ikäistä matkaajaa.  Joku tekee työpäivää raskaalla kalustolla, toinen ulkoiluttaa jälkikasvua. Usein keskustellaan siitä, kenellä on suurin vastuu liikenteessä ja nettipalstoilla saatetaan käydä kovasanaistakin keskustelua asiasta.

Liikenneturvallisuus on kaikkien asia, ja jokainen voi omalta osaltaan lisätä sitä ottamalla huomioon muun liikenteen. Varsinkin kapeilla teillä autoilijan tulisi muistaa kohtuullinen ajonopeus. Onneksi pyöräilyonnettomuudet ovat viime vuosina vähentyneet.

MIKÄLI PYÖRÄILYKIPINÄ saa oikein kunnolla innostusta, siitä saattaa tulla jopa elämäntapa! Reittiä voi aina kasvattaa tutustumalla laajemmin lähiseutuun ja tehdä vaikka monen päivän reissun saaristossa ja Turun seudun kunnissa. Rannikkoreitti johdattaa kulkijansa läpi vaihtelevien maisemien kyliä, viljelyksiä, vesialueita ja metsätaipaleita halkoen.

Lähikunnista löytyy lisää reitistojä, esimerkiksi Sauvon, Paimion ja Liedon alueilla kulkee hiljattain julkaistu Tammireitti-linja, joka kulkee muun muassa Karunan kautta. Lisätietoja näistä pyöräilyreiteistä ja niiden varrella sijaitsevista kohteista ja palveluista löytyy netistä osoitteista www. rannikkoreitti.fi ja www. reitisto.fi.

Ja jos vielä lisää haluaa löytää hyviä puolia retkipyöräilystä, niin ekologisempaa ja ilmastolle suopeampaa matkailua on vaikeampi löytää. Hikikarpaloita saattaa virrata, mutta ympäristö kiittää.

 

VINKKEJÄ PYÖRÄRETKELLE:

– Kun käytät kypärää, käytät myös päätäsi – myöhemminkin

– Ota mukaan vesipullo, varsinkin kesähelteillä

– Säästä taukohetket tutustumisen arvoisiin kohteisiin

– Huomioi muut tielläliikkujat,

luonto ja tienvarren asukkaat

– Muistathan jokamiehen oikeuksien

lisäksi jokamiehen velvollisuudet, älä roskaa

– Ennen kaikkea nauti matkanteosta,

koe kesä parhaimmillaan!

 

Teksti: Sinikka Paulin, översättning: Hanna Vuorio-Wilson

Share this in: