9.12.2023

Cyklisten når långt

cykel_artikel

Foto: Kimitoöns kommun/kuva: Kemiönsaaren kunta

Redan den kortaste av cykelturer förbättrar konditionen, ökar muskelstyrkan och utvecklar balansen. Det bästa man får ut av en utflykt på cykel är dock förmodligen den uppfriskande upplevelsen man får av både motionen och det omgivande landskapet.

Cykelleden Kustrutten som går runt Kimitoön erbjuder mångsidiga upplevelser för resenären. Rutten som introducerades för ett par år sedan har blivit allt populärare, och öppnar i år upp nya dimensioner även vattenvägen.

CYKLING ÄR en rolig hobby som inte nödvändigtvis kräver toppkondition eller fin utrustning. En nybörjare kan hitta ett transportmedel längst bak i garaget och efter lite underhåll börja prova på närbelägna rutter.

Om du inte har tillgång till en cykel i eget förråd eller på stugan, så är det enkelt att hyra på olika ställen runt Kimitoön och ta sina sommarbesökare med på utflykt. En cykelhjälm är en viktig investering, den är ju även obligatorisk enligt lagen.

Till skillnad från en bilist kan en cyklist ta in hela landskapet med alla sinnen och få god kondition på köpet. Dit du kommer med bil, kan du också nå med cykeln, och längre därtill. På små vägar kan man känna doften av sommaräng och blommorna vid vägrenen, och se havet mellan trädstammarna. Man kan stanna för att utforska intressanta saker på vägen, och kanske föreviga stunden med att knäppa en bild.

RUTTEN, SÄLLSKAPET och tidtabellen kan cyklisten planera enligt eget humör, du kan starta tidigt på morgonen eller passligt för att njuta av kvällssolen. Terrängen i det här området överraskar sällan med utmaningar, och alltid kan man ta det lite saktare, leda cykeln upp för backar eller stanna för att bekanta sig med intressanta sevärdheter.

PÅ DE KROKIGA landsvägarna rör sig många trafikanter. Även på en kort vägsträcka kan det komma emot allehanda fordon och resenärer i alla åldrar. Någon är ute på en arbetsdag med tung utrustning, en annan är ute med sina barn. Det diskuteras ofta vem som har det största ansvaret i trafiken, och till exempel på webb-forum kan diskussionen ibland hetta till.

Trafiksäkerhet är i allas intresse, och var och en kan bidra till den genom att ta hänsyn till annan trafik. Speciellt på smala vägar bör en bilist komma ihåg att hålla sig till rimliga hastigheter. Lyckligtvis har mängden cykelolyckor minskat under de senaste åren.

I FALL GNISTAN till cyklingen flammar upp ordentligt, kan det till och med bli en livsstil! Rutten kan alltid utvidgas genom att utforska omgivningen längre bort och kanske göra en flera dagars resa ut till skärgården och kommunerna i Åboregionen. Kustrutten går genom ett varierande landskap av byar, gårdar, skogar och vattenområden.

I de närliggande kommunerna finns det flera rutter, till exempel går den nyligen lanserade Ekrutten genom Karuna, Sagu, Pemar och Lundo. Mer information om dessa cykelvägar och besöksmålen och tjänsterna längs dem finns på kustrutten.fi och reitisto.fi.

Ännu fler goda sidor med cykling? En form av turism som är mer ekologisk och klimatvänlig är svår att hitta. Svetten kanske lackar, men miljön tackar.

 

TIPS FÖR CYKELTUREN:

– Använd hjälm så använder du huvudet – även senare

– Ta med en flaska vatten, speciellt i sommarhettan

– Planera in pauserna på intressanta platser att besöka

– Ta hänsyn till andra trafikanter, naturen

och invånare nära vägen

– Förutom allemansrätten ska du komma

ihåg alle mans skyldighet, skräpa inte ner

– Framför allt, njut av att resan, och upplev

det bästa av sommaren!

 

Teksti: Sinikka Paulin, översättning: Hanna Vuorio-Wilson

Share this in: