19.6.2024

Essin Universumi

essi_fi_uni2021_artikel

“Miss Suomea on verrattu “naisten armeijaan” siinä mielessä että siinä kyllä kasvaa henkisesti paljon, oppii itsestään uutta ja saa hyviä valmiuksia elämään.”

Essi Unkuri on tuore, ensimmäisen All Stars Miss Suomi-kilpailun voittaja. Kaksikielisenä, kulttuurien ystävänä ja tulevana tv-kasvona Essi muokkaa Miss Suomi-kuvaa omansa näköiseksi. 

Minkälaista elämä on ollut sen jälkeen kun sinut krunattiin All Stars Miss Suomeksi?

Kiireistä on ollut ja hyvä niin koska hieman pelkäsin miten korona vaikuttaa, mutta onneksi on kivasti lähtenyt paikat aukeamaan ja töitä on ollut mukavasti. Olen päässyt haastatteluihin ja tv-ohjelmiin. Tuleva Miss Universum kilpailu pitää kiireisenä. Siellä on edessä parin viikon kiertue joka huipentuu finaaliin. Tänä vuonna kilpailu järjestetään Israelissa.

 

Miten All Stars kilpailuversio poikkesi normaalista kilpailusta?

Kaikki osallistujat ovat aiemmin olleet joko finalisteja tai semifinalisteja. Se tarkoittaa myös sitä että kaikki ovat jo kerran käyneet semifinalisteille järjestetyn missikoulutuksen joten nyt meitä koulutettiin vielä pidemmälle. Kuvasimme esimerkiksi tv-sarjan “Matkalla Miss Suomeksi” ja meillä oli myös paljon sosiaalisen median yhteistyöprojekteja. Teimme markkinointisuunnitelmia eri yrityksille, osallistuimme hyväntekeväisyystapahtumiin ja paljon muuta.

 

Miss Suomi kilpailua on viime vuosina vahvasti modernisoitu. Mikä sinun mielestäsi on kilpailun merkitys tänä päivänä?

Minulle kilpailu on tuonut paljon hyvää. Ensimmäisellä kerralla kun osallistuin, en sijoittunut mutta se vei minua paljon eteenpäin ja kasvoin ihmisenä. Miss Suomea on verrattu “naisten armeijaan” siinä mielessä että siinä kyllä kasvaa henkisesti paljon, oppii itsestään uutta ja saa hyviä valmiuksia elämään. Ensimmäisen kilpailun jälkeen ei paljon jännittänyt mitkään työhaastattelutkaan koska oli tosi hyvä esiintymiskokemus. Kilpailun aikana käydään läpi monia asioita, kuunnellaan eri asiantuntijoita, kouluttaudutaan median kanssa työskentelyssä, ja sosiaalista mediaa on paljon mikä on tärkeä työkalu tällä alalla. On mahdollisuus analysoida mitä haluat elämältä, mitkä arvosi ovat ja mitä kohti olet menossa. Hyvällä tavalla myös kyseenalaistetaan asioita monella osa-alueella.

 

Mitä vaatii olla moderni Miss Suomi?

Se vaatii paljon valmistautumista ja itsensä tuntemista. Sinun täytyy uskaltaa olla oma itsesi ja ymmärtää että jokainen MIss Suomi on omanalaisensa eikä ole tarkoituskaan että kaikki olisivat samanlaisia. Jokaisella on oma persoona, omat haaveet elämälle ja uralle ja että tavallaan sen voi tehdä oman itsensä näköiseksi. Sanoisin että avoin mieli on tärkeä.

 

Kun aikaisemmin on keskitytty pintaan, niin nyt mennään syvemmälle kilpailijoiden persoonaan?

Nykyään Miss Suomi ja Miss Universum eivät ole pelkkiä kauneuskilpailuja vaan ne ovat myös edustavuuskilpailuja.  Niissä haetaan kokonaista pakettia jossa on monta osa-aluetta. Miss Suomi kilpailun finaalissa jokaisella tuomarilla on oma erikoisalue jota he arvioivat ja eri osa-alueista on tarkoitus muodostaa mahdollisimman valmis paketti. Olen brändilähettiläs Suomelle ja myös erilaisille yrityksille, sitä teen työkseni.

 

Sinulla on aika monipuolinen profiili – näyttelijä, malli, vaikuttaja, missi. Tuntuu kuitenkin siltä että tv vetää sinua puoleensa?

Totta, on hauskaa koska jos minulta kysytään mikä minä olen niin minun on vaikea antaa yksinkertaista vastausta. Yrittäjä on ehkä se helpoin, koska yrittäjänä minä noita kaikkia asioita teen. Kaikki ovat minulle rakkaita asioita mutta juontajan työ niin tapahtumissa kuin tv:ssä ja radiossa kiinnostaa ja sitten näyttelijän työt. Niitä kohti menen ehdottomasti. Uskon että kun niistä asioista puhuu ja aktiiviseti tekee niin kyllä ne sitten poikii.

 

Olet täysin kaksikielinen, miten ruotsin kielestä on tullut niin luonnollinen osa sinua? 

Isoäitini oli suomenruotsalainen. Puhuin kotona pelkkää suomea mutta vanhempani kokivat ruotsin kielen ja kulttuurin tärkeinä ja laittoivat minut ja veljeni kielikylpyluokalle jossa opetettiin ruotsia päiväkodista asti. Olin mukana kutosluokkaan asti kunnes itse päätin 12-vuotiaana että nyt haluan vaihtaa kokonaan ruotsinkieliseen kouluun. Se oli yksi parhaista päätöksistäni. Minusta tuli täysin kaksikielinen, opiskelin ruotsia 6 vuotta ja kaikki ystäväni olivat ruotsinkielisiä. Pääsin sisään suomenruotsalaiseen kulttuuriin ja pidän siitä aivan valtavasti.

 

Mitä mieltä olet ruotsin kieleen liittyvästä keskustelusta?

Minusta kielet ovat aina rikkaus ja olen huomannut monessa tilanteessa kuinka paljon hyötyä on siitä että osaa kieliä. Olen aina pitänyt kielistä ja eri kulttuureista ja matkustelusta ja olen opiskellut myös espanjaa. Sanoisin että Suomi on kuitenkin kaksikielinen maa ja suomi ja ruotsi ovat molemmat Suomen kansalliskieliä. Siksi on hienoa jos molempia osaa.

 

Mikä on suosikki-elokuvasi tai tv-sarjasi?

Olen oikea sarja- ja elokuva-addikti! Olen tv-sarjojen suurkuluttaja, nollaan mielelläni ajatuksia katsomalla hyviä sarjoja. Välillä harmittaa kun joku suosittelee sarjoja ja olen jo nähnyt ne. Yritän aina etsiä uusia.

 

Oletko jäänyt koukkuun johonkin sarjaan viime aikoina?

Olen katsonut Squid Gamea joka on herättänyt aika paljon keskustelua. Se on mielenkiintoinen, olen katsonut paljon elokuvia ja sarjoja ja niistä tietää suurin piirtein miten ne tulevat menemään.Tämä sarja on ennalta arvaamaton ja pääsee aina yllättämään uudestaan ja uudestaan.

 

Lempiartistisi?

Kuuntelen kaikkea laajasti, mutta jos yksi pitää mainita niin Dua Lipan ja Elton Johnin uusin duetto on todella hyvä.

Teksti: Tom Holmberg

Share this in: