21.5.2024

Essis Universum

essi_fi_uni2021_artikel

“ Miss Finland har jämförts med “damernas armé” på det sättet att man mentalt växer enormt, lär sig nya sidor av sig själv och får goda förutsättningar för livet.”

Essi Unkuri är färskt vinnare av den första Miss Finland All Stars-tävlingen. Som tvåspråkig, kulturintresserad och kommande tv-profil formar Essi bilden av Miss Finland till sin egen.

Hur har livet varit efter det att du kröntes till All Stars Miss Finland?

Hektiskt har det varit och bra så, jag var lite rädd för hur coronan skulle påverka, men till all lycka har många ställen öppnat och jag har haft hyfsat med jobb. Jag har deltagit i intervjuer och tv-program. Den kommande Miss Universum tävlingen håller mig sysselsatt. Det kommer att bli en två veckors turné. Tävlingen går av stapeln i Israel i år.

 

Hur skilde sig All Stars tävlingen från en normal Miss Finland tävling?

Samtliga deltagare har tidigare varit finalister eller semifinalister. Det betyder också att alla gått missutbildningen för semifinalister, så nu skolades vi ytterligare. Vi gjorde t ex tv-serien“Matkalla Miss Suomeksi” och vi gjorde många samarbeten kring sociala medier. Vi tog fram marknadsplaner åt olika företag, deltog i välgörenhetstillställningar och mycket annat.

 

Miss Finland tävlingen har moderniserats kraftigt under de senaste åren. Vilken betydelse tycker du tävlingen har idag?

Personligen har tävlingen gett mig mycket. Första gången jag deltog placerade jag mig inte, men det drev mig framåt och jag växte som människa. Miss Finland har jämförts med “damernas armé” på det sättet att man mentalt växer enormt, lär sig nya sidor av sig själv och får goda förutsättningar för livet. Efter första tävlingen var jag inte ett dugg nervös på jobbintervjuer eftersom jag hade så bra erfarenhet av att uppträda. Under tävlingen går man igenom många saker, lyssnar på olika experter, lär sig hur man samarbetar med media, och det ligger en tyngdpunkt på sociala medier som är viktiga verktyg i den här branschen. Man har lättare att analysera vad man väntar sig av livet, vad man har för värderingar och vart man är på väg. Man ifrågasätter också mycket på ett bra sätt.

 

Vad fordras för att vara Miss Finland?

Det fordrar mycket förberedelser och självkännedom. Man måste våga vara sig själv och förstå att varje Miss Finland har sin egen personlighet och att det inte är meningen att alla ska vara lika. Alla har sina egna drömmar gällande karriären och man kan forma det enligt egna premisser. Ett öppet sinne är viktigt.

 

Då man tidigare fokuserat på ytan, så djupdyker man nu i personligheten?

Nuförtiden är Miss Finland och Miss Universum inte enbart skönhetstävlingar, utan det handlar om att representera. Man är ute efter ett helhetspaket som har många delområden. I finalen har alla domare sina egna specialområden som dom bedömer och av alla dom söker man en färdig helhet. Jag är en brand ambassador för Finland och olika företag, det är mitt jobb.

 

Din profil är rätt så mångsidig – skådespelare, modell, influencer, miss. Det känns ändå som att tv är det som drar dig till sig?

Sant, det är kul då jag får frågan vem jag är så har jag svårt att ge ett enkelt svar. Företagare är kanske det enklaste svaret, det är som företagare jag gör allt det här. Alla ligger mig nära hjärtat men konferencier- eller programledarrollen på evenemang, tv eller radio intresserar mig, likaså skådespeleriet. Mot dem går jag.  Jag tror att möjligheter uppenbarar sig om man talar om det och är aktiv. 

 

Du är helt tvåspråkig, hur har svenskan blivit en så naturlig del av dig?

Min mormor var finlandssvensk. Jag pratade finska hemma men mina föräldrar tyckte att svenskan och den finlandssvenska kulturen var viktiga, så dom placerade mig och min bror på språkbadsklass där vi lärde oss svenska ända från dagis. Jag var med ända till sexan och beslöt mig som 12-åring att helt byta till svensk skola. Det var ett av mina bästa beslut. Jag blev fullständigt tvåspråkig, jag läste svenska i 6 år och alla mina vänner var svenskspråkiga. Jag kom in i den finlandssvenska kulturen och jag gillar den enormt.

 

Vad tycket du om språkdiskussionen gällande svenskan?

Jag tycker att språk alltid är en rikedom och jag har märkt i många situationer vilken nytta man har av att kunna språk. Jag har alltid gillat språk och olika kulturer, och att resa. Jag har också studerat spanska. Finland är ett tvåspråkigt land och finskan och svenskan är båda nationalspråk. Därför är det fint om man behärskar båda.

 

Vilken är din favoritfilm eller tv-serie?

Jag är en fullständig serie- och filmaddikt!Jag är en storkonsument av tv-serier, jag gillar att nollställa mina tankar genom att se på bra serier. Ibland harmar det mig när någon tipsar om en bra serie, och så visar det sig att jag redan sett den. Jag försöker hela tiden hitta nya. 

 

Vilken serie har du blivit krokad av på sistone?

Jag har tittat på Squid Game som väck mycket diskussion. Den är intressant, jag har sett hur många serier och filmer som helst där man i stort sett vet vad som kommer att hända. Den här serien är svårtippad och överraskar gång på gång.

 

Vem är din favoritartist?

Jag lyssnar ganska brett på allt, men om jag ska nämna någon så är det Dua Lipa. Den nyaste låten tillsammans med Elton John är bra.

Text: Tom Holmberg

Share this in: