19.6.2024

Åland är finländarnas nya semesterparadis

solnedgången_artikel

Koppla bort vardagens mödor i en eremitstuga under semestern. Foto: Visit Åland.

I en färsk undersökning uppger var tionde tillfrågad finländare att de besökt Åland de senaste två åren. Och så gott som alla rekommenderar Åland som resmål.

Det exotiska öriket håller på att etablera sig som finländarnas nya semesterparadis.

”Som utomlands, fast hemma”. Det verkar vara precis så som finländarna upplever Åland. Under pandemin har öriket verkligen etablerat sig som ”exotiskt” rese- och semestermål.

Enligt en färsk enkät bland 2 099 finländare i åldern 18–75 år uppger 10 procent att de besökt Åland de två senaste åren. Merparten av de tillfrågade kom från huvudstadsregionen och södra Finland. Enkäten gjordes i januari av Norstat, en av Europas ledande leverantörer av marknadsundersökningar. De som har besökt Åland är dessutom mycket nöjda. Hela 95 procent rekommenderar Åland som resmål.

Även om pandemin verkar ha nått sin kulmen visar undersökningen att intresset för att semestra hemma håller i sig. Inte mindre än 66 procent av de tillfrågade uppger att man planerar att ”hemestra” i sommar och bland barnfamiljerna är intresset ännu större, hela 75 procent.

Intresset för att åka just till Åland är stort. Hela 66 procent ser öriket som ett ”väldigt intressant” resmål. Det innebär att det finns skäl att planera sin semester i god tid, särskilt om man har särskilda önskemål om boende.

Vad är det då finländarna söker under sin semester? Här är fem i topp (procent):

– Avkoppling med familj och vänner (63)

– Naturupplevelser (57)

– Smakupplevelser (35)

– Utomhusaktiviteter (33)

– Kulturupplevelser (31)

 

Åland brukar även stoltsera med att ha flest soltimmar i Norden, så för den som även söker sol och bad finns alla förutsättningar – på en egen röd klippa eller på en av Ålands många badstränder.

På Åland är det nära till allt. Just därför är det lätt att kombinera avkoppling med aktiviteter enligt eget önskemål. Att Ålands självstyrelse dessutom det här året firar 100 år innebär att det erbjuds extra många evenemang både för stora och små.

Läs mer och boka: Visit Åland

Semestra i stugby eller på egen ö

sviskar_artikel

Koppla bort vardagens mödor i en eremitstuga under semestern. Foto: Visit Åland.

Hur vill du bo under semestern?

Åland erbjuder många alternativ – allt från lyxigare hotell till stuga på egen ö. Oberoende av vad du väljer har du alltid havet och naturen runt knuten.

Enligt en färsk marknadsundersökning söker finländarna i första hand avkoppling och naturupplevelser under semestern. Och helst vill man bo i egen stuga. Åland fyller alla de önskemålen. Den som söker en lite mer social miljö kan välja att bo i stugby medan den som söker den verkliga enskildheten under semestern kan välja ostört läge med stuga på en egen ö.

Här listar vi några exempel på stuga med egen ö: Gyllenklobb, Långskär, Lökskär, Långharan, Sviskär, Klobben och Sviskär.

Läs mer: Boenden på Åland

Slottsbanan rankas högt bland golfare

Sport, Golf, Kastelholm, Slottsbanan, Madelene Snickars, Kastelholms slott, Niklas Rajamäki

Slottsbanan ligger naturskönt vid Kastelholms slott. Foto: Visit Åland.

Det nya Slottsbanan i Kastelholm, Åland, får högt betyg av golfspelarna. Enligt en enkät bland drygt 7 200 finländska golfspelare rankas banan som nummer tre i landet. Det rapporterar Otavamedia och Golfpiste.

Slottsbanan, som drivs av Ålands golfklubb och är belägen intill Kastelholms slott, tog första platsen i kategorin ”Finlands bäst planerade golfbana” och andra platsen i kategorin ”Finlands vackraste golfbana”.

Den äldre Kungsbanan hamnade på 14:e plats av de 146 banor som finns med i rankingen.

Läs mer: Ålands Golfklubb

Text: Ove Andersson

Share this in: