21.5.2024

Ett hus på vattnet

talo_meren_paalla_artikel

Man letar hela tiden efter innovativa lösningar för boende. På  bostadsmässan i Lovisa år 2023 kommer vi att se något alldeles nytt. Finländska GR Group Oy bygger CLT-enahemshus, som flyter på vattnet. När man gjorde upp detaljplanen tog man i beaktande att den ska möjliggöra flytande byggnader. Intresset för planerna på flytande bostäder och för projektets utveckling mot förverkligandet av sådana har varit ansenligt.

Projektledaren Timo Koskinen från Suomen Asuntomessut säger att bostadsmässorna bör ge möjligheter att pröva och utveckla nya boendelösningar. Flytande hus är ett ıntressant tema och man lägger märke till at folk är intresserade av att bo invid vatten eller rentav i hus som flyter på vattnet.

Husen uppförs av GR Group Oy Ltd. Den finländska byggfirman har specialiserat sig på att bygga ekologiska trähus. VD Olli Ala-Kojola berättar att målsättningen är att med det nya bostadsområdet i Lovisa ge synlighet åt träbyggandet och vidga folks syn på möjligheterna att bygga ekologiskt av element. Ekologiskt byggande betyder inte att man sänker kraven på kvaliteten. Tvärtom möjliggör det ett i internationell jämförelse  synnerligen högkvalitativt, stiligt och hälsosamt boende.

– Vi skapar en helhet som alla kan vara stolta över, säger han.

Egnahemshusen planeras bli i storleken 72,5-135 kvm. Om kunderna så önskar kan man skräddarsy dem så, att varje hem blir unikt. Projektledare Niina Okkonen säger att hon med intresse följer med hur projektet framskrider liksom också alla andra fina projekt vid Drottningstrand. Hon är glad över att bostadsmässan kommer att få nya, innovativa bostäder.

 

Text & bild: Jerker Jokiniemi, Översättning: Ingrid Sandman

Share this in: