12.7.2024

Finnlines satsar på resenärerna

Finnlines

Finnlines rutt från Nådendal via Långnäs på Åland till Kapellskär har varit ett lätt och snabbt sätt för bilister att röra sig mellan Finland och Sverige. Den sena avgången från Nådendal möjliggör en lugn avresa efter arbetsdagens slut. Fartyg som främst sköter frakter har inte bjudit på så speciella upplevelser utan det har varit viktigare att komma fram än att uppleva resan.

De nya fartygen i Superstarklass, Finnsirius och Finncanopus, lockar rentav till kryssning. Fresh är det första ordet man kommer att tänka på då man stiger ombord. Utrymmena är öppna och rediga. Ljusbrunt, olika tränyanser och den kalla svarta metallen passar bra ihop och får en att fundera på om man borde förnya sitt eget vardagsrum. Inredningen godkänns t.o.m. av barnen. Det yngre konstaterar att detta ju inte är ett fraktfartyg.

Samma fräschör återfinns överallt. Motionssalen, SPA-avdelningen med sitt utebubbelbad, utomhusutrymmena och naturligtvis restaurangerna imponerar. Loungeplatserna är synnerligen prydliga och lockar till effektivt arbete. Det finns ställen att ladda telefonen överallt liksom också urtag. För första gången känns det som om man hade tänkt över vad passagerarna behöver.

Restaurangerna är lockande. Man kan enkelt betala inträdet till buffén i en automat. Det är effektivt. Också i Fisherman’s Bistro intill kan man lätt beställa sin mat i en automat. Micke’s Wine & Dine på övre däck serverar mat i fine dining-klass. På listan finns bl.a. rostad öring, skärgårdslamm och musslor. Restaurangkonceptet har planerats i samråd med Henri Alén. I Barrel Bay-baren serveras tapas.

Om inte förr, så när man vid de stora panoramafönstren förundras över skärgårdens landskap över en mocktail glömmer man att man färdas med ett fraktfartyg. Man ser skärgården på alla håll fast man inte ens sitter vid fönstret. Från uteterrassen ser man långtradarna på utedäck och de påminner en om att frakterna är viktiga för rederiet. Resan går snabbt och jag märker att jag för första gången tänker att resan faktiskt kunde få vara längre.

TEXT & FOTO: Jerker Jokiniemi

Finnlines pallomeri
Finnlines kuntosali
Finnlines baari
Finnlines käytävä
Finnlines ulkotila
Finnlines BarRelBay
Share this in: