19.6.2024

Sandra Dovalo

Sandra Dovalo
Möt superlöftet Sandra Dovalo som har skrivit musik sedan hun var tio. Hun försöker vara sitt eget största fan, trivs bäst i vattnet och har lovat att alltid vara ärlig mot sig själv.

 

Berätta kort om din musikaliska bakgrund.

Jag har hållit på med musik sedan jag var liten. Tror jag var 3-år när mamma kom underfund med att jag har en musikalisk begåvning. Jag har alltid haft en stor kärlek för Disney filmer, sagoprinsessor och sånt. Speciellt prinsesskrigare, du vet. Som 10-åring började jobba med musiken i studio. Utöver skrivandet har jag gått i Musikinstitutet Kungsvägen, sjungit i kör, sysslat med klassisk sång. 

 

Beskriv dig själv med tre ord.

Känslig. Kämpe. Estetiker. Eld & stål.

 

Vad är viktigt för dig när du gör musik?

Ofta är det en kombination av det intuitiva och medvetna. Jag vet exakt var jag lägger fingrarna på pianot, och jag vet hur låten ska bli.

 

Vad utgör en bra poplåt?

Den måste vara autentisk. Jag vill vara ärlig mot mig själv. När budskapet är rätt så når det fram till lyssnaren. Jag gillar när det är ett organiskt sound.

 

Vem är den grymmaste artisten någonsin enligt dig?

Michael Jackson. Whitney Houston. Amy Winehouse. Rihanna. Christina Aguilera. Bruno Mars.

 

Vad är det mest spännande inom musiken just nu, vad inspirerar dig?

Jag söker egentligen inte medvetet inspiration någonstans, den finns innuti mig själv. Det finns i mig själv, i andra, mina erfarenheter, omgivningen och omedvetet överallt. När jag nyss var i USA så började jag uppskatta och sakna mitt hemland. Fastän det är kul och spännande att åka dit för att jobba på musik. Finland är ett så vackert land. Jag ville se USA, men när jag var där så ville jag tillbaka till Finland.

 

Du deltog i Voice Of Finland 2019. Hur kändes det att tävla och vad har du haft för nytta av konceptet?

Jag var så ung och oerfaren när jag deltog. Jag hade mycket erfarenhet av att skriva låtar, men lite erfarenhet av att uppträda. Jag vara bara 16 år och hamnade snabbt upp på en stor scen. Jag ville komma framåt och fick mycket erfarenhet av att sjunga inför en stor publik. Det gjorde mig modigare.

 

Du har jobbat med en producent i New York. Hur kom det samarbetet till?

Jag skrev en låt för ett motownband som heter The Spinners. När producenten fick höra min demo och röst så bjöds jag dit för att skriva mer låtar. Det samarbetet är på gång, och jag förhandlar som bäst också med ett skivbolag.

 

Hur ser dina planer ut gällande kommande skivsläpp?

Jag har nya samarbeten på gång både i Finland och USA, och nya live uppträdanden inbokade.

 

Hur går det till när du skriver låtar?

Det har krävt de svåra tonårsåren att kunna skriva som jag gör nu. Jag kunde skapa och sjunga och skriva tidigare, men nu vet jag exakt vad jag gör.

 

Siktar du på en inhemsk karriär eller en internationell karriär?

Det är en stor fråga. Målet har alltid varit att göra en internationell karriär på engelska. Men jag kan också tänka mig att göra musik för den finländska marknaden. Spanska är också intressant.

 

Vilken är den senaste låten du har repeatat ihjäl?

Jag har lyssnat massor på min setlist, så jag har repeatat ”Always remeber us this way”, ”Smooth Operator”, ”Valerie” och ”Begging” (Frankie Valli and the Four Seasons).

 

Vilket är ditt livs största ”magic moment” hittills?

Dom finns nog i barndomen, jag tror att vuxelivets magic moments ännu ligger framför mig. Vattenelementet är magiskt för mig. Att gå och dyka i vattnet, att utforska djupet. Sjöjungfrun kan jag relatera till.

 

När känner du dig som lyckligast?

Ofta känner man att ”nothing is ever enough”, men de små stunderna när jag är tacksam är de ögonblick då jag gör vad jag är född att göra, med andra ord musik.

 

Text: Tom Holmberg, Foto: Privat

Share this in: