19.6.2024

Upptäck chokladfabriken i Billnäs

chokladfabriken1

I Billnäs Chocolate Factory finns ett stort utbud av chokladvarianter.

Är du sugen på choklad men samtidigt mjölkproteinallergiker eller allergisk mot nötter? Inga problem. I chokladfabriken i Billnäs finns flera läckerheter av alla möjliga sorter som du inte vill gå miste om.

Gerald Coniel från Lorient, Frankrike och hans fru startade tillsammans chokladfabriken i Billnäs – Billnäs Chocolate Factory – någon kilometer nordväst om Karis centrum i Raseborg. Fabriken inledde sin verksamhet förra året och ligger mitt i bruksorten. När man väl stiger in i butiken syns många olika varianter av choklad. Mörkchoklad, mjölkchoklad, glutenfria varianter med mera. Att beteckna chokladfabriken i Billnäs i likhet med en värld fylld av choklad är ingen överdrift.

– All choklad vi gör är handgjord och av god kvalitet, säger Coniel.

Butikens besökare kan se då Coniel och hans sambo tillreder chokladprodukterna. Det är meningen, förklarar han.

– Vi vill öppet visa skapandet av den choklad som vi säljer.

Coniel berättar att choklad kommer från 64 länder till fabriken, bland annat Ecuador, Madagaskar, Elfenbenskusten, Ghana och Tanzania. I butiken finns över 20 alternativa chokladvarianter. Besökare kan även via självbetjäning samla chokladprodukter som de tycker bäst om.

Runtom chokladfabriken i Billnäs finns andra entreprenörer, vilket Coniel ser positivt på. Han anser att det finns en stark entreprenörsanda på orten.

– Det var en av orsakerna till att jag och min fru slog ner oss här. Då flera företag är samlade på ett och samma ställe skapas nödvändiga synergieffekter, säger Coniel.

Företagarna på orten stöder varandra. Det här syns tydligt även i chokladfabriken då Coniel och hans fru säljer kaffe från Fiskars kafferosteri. Utöver chokladen säljer Coniel även te.

 

Coniel berättar att invånare på sträckan Lojo–Hangö känner väl till chokladfabriken. Både äldre och yngre är trogna kunder, säger han.

Chokladförsäljningen har två specifika höjdpunkter under året. Det handlar dels om julen, dels om påsken. Julkalendrar som innehåller choklad, en bit för varje dag, skapas som bäst då vi håller intervjun. Men Coniel berättar om en tredje tidsperiod då många kunder hittar till Billnäs och chokladfabriken på orten.

– Vi har även många besökare här under sommaren då flera turister gästar regionen.

Utvecklingsplaner finns även i tankarna. Coniel lyfter fram en digital plattform.

– Försäljning via webben är för vår del ännu outnyttjad. Det samma gäller B2B-försäljning. Jag ser således möjligheter för oss att växa och att fler ska kunna ta del av vår choklad, säger Gerald Coniel.

Text & foto: John Illman

chokladfabriken

Gerald Coniel och hans fru grundade Billnäs Chocolate Factory förra året.

Share this in: