19.6.2024

Golf har blivit en öppen hobby

  • Nordcenter20
  • Nordcenter13
  • Nordcenter17
  • Nordcenter22
  • Nordcenter21
  • Nordcenter19
  • Nordcenter18
  • Nordcenter16
  • Nordcenter15

Nordcenter Golf & Country Club erbjuder två champion-klass banor. Den amerikanske Bradford Benzin konstruerade parkliknande Benz-banan finner man i skoghöglandet. Hålen är breda och rundan lyckas trots små fel.

– Benz är en lättare bana, som passar bra för club-spelare. Där är det lätt att starta hobbyn, säger Nordcenter Golf & Country Clubs marknadsföringsansvarige Mats Grönblom.

Amerikanske Ronald W. Freams konstruerade Fream-bana finner man i en varierande terräng, där höjdskillnaderna är stora och landskapen fina.

– Fream är den klart mer utmanande banan hos oss, där det krävs att man hålls på fairway, annars är man i blåsväder, bekräftar Grönblom. Fream finns på stranden vid Bottenviken, där havet syns från flera hål. Enligt Grönblom har Nordcenter en fördel i utbudet, då få golfbanor kan erbjuda två så olika banor.

– Även under de större tävlingarna kan man spela, för då en bana är spelbokad är den andra fri för club- och greenfee-spelare.

Spelare har det räckt gott om under våren. Det soliga vädret har påverkat spelarmängden. Golf har kommit att bli en öppen hobby där stämningen på banorna har förändrats.

– Nu hälsas det välkommen på banorna och nybörjarna tas väl emot. Inställningen till golf har förändrats och grenen anses inte längre som dyr. Många tror att det är dyrt att spela, men förmånligt är det att komma igång, tillrättavisar Grönblom uppfattningarna.

Det Nordcenter Golf & Country Clubs erbjuder och restaurangen är unikt och hälsar en välkommen fastän du inte skulle spela golf. Genom att följa erbjudanden kan du komma att spela som billigast med en ungefär femtio euros greenfee-betalning, där lunch ingår från restaurangens stående bord. Nordcenter arrangerar även olika golfevenemang. Nordcenters head pro Riku Soravuo ordnar nybörjarkurser.

– Vi säljer även många olika grupp- och familjeevenemang. Där spelas det med glimten i ögat, head pro:n visar hur man skall spela och till slut blir det någon form av tävling, berättar Grönblom.

På banan kan man även ta sitt greencard, som behövs på de flesta banor. Enligt Grönblom har golfarnas medelålder höjts, då unga även spelar men de är inte bantrogna. Nordcenter erbjuder många aktiviteter för unga och juniorer.

– Juniorläger hålls 18-20 juli, säger Grönblom.

Tävlingar spelas det på Nordcenters banor nästan varje veckoslut.

– På de nyligen uppdaterade  nätsidorna finns en tävlingskalender.

Grönblom spelar själv golf så mycket han hinner. Förra året hann jag med noll rundor, skrattar han.

På golfrundan och fotografierna i detta reportage: Tom Grönholm, Winnie Söderholm, Michael Nurmi & John Ginlund.

 

TEKSTI JA KUVA: JERKER JOKINIEMI ÖVERSÄTTNING: JESPER LINDBLOM

Share this in: